A legolcsóbb energia a napenergia?

A megújuló energiával szemben gyakori kritika, hogy anyagi szempontból nem képes felvenni a versenyt a hagyományos energiaforrásokkal.

Egy friss jelentés alapján úgy tűnik, hogy ez már nem sokáig lesz így. A francia Atomenergetikai Ügynökség (NEA) és Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA) 2020-as jelentése alapján az elektromosság előállításának szintezett költsége egyre csökken az alacsony szénkibocsátású technológiák, például a szélfarmok és az atomerőművek esetében – számol be a CompositesWorld. Mindez azt jelenti, hogy az alternatívák pénzügyi szempontból is a hagyományos megoldások versenytársaivá válnak. A döntéshozókat segítő jelentésben 24 ország 243 létesítményének 2025-ös feltételezett adatait elemezték. A vizsgált telepek között a szénerőműtől az atomerőművön át a napelemparkig rengeteg különböző létesítményt meg lehet találni. Fontos kiemelni, hogy a költségek országonként, illetve országokon belül is jelentősen ingadozhatnak: a helyi jogszabályok, illetve a megújuló energiaforrások elérhetősége, például a napsütötte órák száma, mind nagyban befolyásolhatják az áramtermelés költségeit.

Az eredmények alapján a legtöbb régióban a megújuló energiaforrások valamint az atomenergia költsége belátható időn belül versenyképessé fog válni. Az Egyesült Államokban például öt év múlva a szárazföldi nap- és szélfarmok termelhetik majd a legolcsóbban az áramot. 2025-re összességében a szárazföldi szélfarmok esetében lesz a legalacsonyabb az elektromosság előállításának szintezett költsége, a szakértők ugyanakkor úgy gondolják, hogy a szénkibocsátás csökkentésében az atomenergiának is komoly szerep fog jutni.

A kutatók a különböző technológiákon alapuló járművek költségeit is összevetették, és arra jutottak, hogy a belső égésű motorok használata még hosszú időn át olcsóbb lesz az elektromos motorokénál – ennek hátterében többek közt az akkumulátorok ára, illetve a töltéshez szükséges infrastruktúra hiánya áll. Változás igazán csak 2030-2035 között áll majd be. A jelentés arra is kitér, hogy az energetikában a hidrogénre is érdemes odafigyelni, az anyagra ugyanis az elkövetkező években egyre komolyabb szerep hárulhat.

Ajánlott tartalom

Mi az energetikai tanúsítvány és miért van egyre nagyobb jelentősége Budapesten?

Az energetikai tanúsítványnak egyre nagyobb jelentősége van a budapesti ingatlanok adásvétele során. Az emelkedő energiaárakra való tekintettel az ingatlanok rezsiköltségének egyre nagyobb jelentősége van. Mi az energetikai tanúsítvány és mit kell róla tudni?