A legolcsóbb energia a napenergia?

Egy olyan mérföldkőhöz érkeztünk a megújuló energiák esetében, amikor is kijelenthető, hogy a világ népességének 2/3-a számára már a napelemmel és szélturbinával előállított alternatív energia jelenti a legolcsóbban hozzáférhető áramot.

Mindez pedig megrendítheti az eddig legolcsóbbnak számító, ám legszennyezőbb két energiaforrásba, a szénbe és a földgázba vetett hitet. A Bloomberg jelentése szerint világ szinten 2019 második félévében a szárazföldi szélerőművek által megtermelt energia 9%-kal lett olcsóbb, míg a naperőművek, napelemparkok által megtermelt áram 4%-kal. Ennek hátterében pedig az áll, hogy az alternatív energiát előállító napelem panelek, szélturbinák, inverterek és egyéb szerelékek, eszközök árai jelentős mértékben csökkentek, illetve a technológia olyan gyorsütemű fejlődésen ment keresztül, hogy sokkal hatékonyabban lehet előállítani az energiát. Emellett világszerte több országban is a legjobb eszköznek tartják a napelemes rendszereket a klímaváltozás elleni küzdelemben. 2010-ben még több mint 300 dollárba került a napelemekkel megtermelhető 1 MWh-nyi áram ára, és 100 dollárba a ugyanekkora mennyiség a szélenergiával. Napjainkban viszont a szárazföldi szélenergia az Kínában 38, az USA-ban 37, Brazíliában viszont csak 30 dollárba kerül 1 MWh előállításával. Emellett az energiatárolók hatékonysága is nőtt, valamint az áruk is a felére csökkent az elmúlt két évben. Ennek köszönhetően pedig az alternatív energiatermelés olcsóbbá vált a földgáz importálásánál és feldolgozásnál Európában, Kínában és Japánban is.

Egyes számítások szerint 2030-ra a legújabb, modern napelempark és szélerőműprojektek köszönhetően akár 20 $/MWh alá is vihetik az energia árát. A közelmúltban lezajlott fejlesztéseket látva ugyanakkor az is előfordulhat, hogy még ennél is olcsóbban tudunk majd energiát termelni az elkövetkezendő évtizedben.
Ráadásul korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a megújuló energiatermelés mennyivel eredményesebben teljesített a koronavírus alatt a hagyományos energiaelőállítási módokkal szemben. A napelemes rendszereknek és a szélerőműveknek egyik nagy előnye, hogy nem igényli az energiaforrás szállítását, valamint üzemeltetési humánerőforrás igénye is minimális.

FOLYAMATOSAN ÚJ REKORDOK DŐLNEK

Már több cikkben is bemutattuk milyen rekordok látnak szinte havonta napvilágot a megújuló energiatermelésben. A következőkben is egy újabb csúcseredményről számolunk be, ami Nagy-Brittaniában történt most áprilisban. A szigetország közel 3 héten át nem vett igénybe a széntüzelésű erőművek által előállított energiát. Ez eddig az ország történetében a leghosszabb időszak az ipari forradalom óta. A 18 napos periódus új rekordot is jelent a brit energiaellátásban. A csúcseredményhez az is kellett, hogy a napelemes rendszerek által megtermelt napenergia sosem látott arányban volt jelen az energiamixben a koronavírus miatt. Nagy-Brittaniában szintén áprilisban született új rekord a napenergiában, amikor is a telepített napelemek összesen 9,6 GW-nyi energiát adtak. Látva a napelemes rendszerekkel elérhető eredményeket a brit kormány célja, hogy a még működő szénerőműveit fokozatosan leépítse és zöld energiatermelésre álljon át. Az egykoron szénalapú gazdaságban a fosszilis energiahordozó különben már csak 2,1%-os részarányban volt jelen a tavalyi évben az ország energiamixében.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.