A légszennyezés tompítja a klímaváltozást

Ha megtisztulna a levegő a szmogtól és koromtól, jelentősen csökkenne a fák szén-dioxidot elnyelő kapacitása, ezáltal gyorsulna a globális felmelegedés – állítják kutatók a brit Nature tudományos magazin legutóbbi számában.

Az ember által kibocsátott szén-dioxid mennyiségének negyedét a növények, elsősorban az őserdők fái távolítják el a légkörből: fotoszintézisük során a napfény segítségével széndioxidból és vízből cukrot állítanak elő.

Kutatások szerint a légszennyezés a korábban vélt hatás ellenkezőjét idézi elő: 1960 és 1999 között mintegy negyedével növelte a Föld növényzetének “termelékenységét” – közölte Linda Mercado, a brit Hadley Klímakutatási Intézet munkatársa.

A látszólagos ellentmondást az magyarázza, hogy a szennyező részecskékről visszaverődik a fény, aminek köszönhetően a – meglehet, a szennyezés miatt kevesebb – közvetlen napfény szórt sugárzássá alakul át, amely eljut a fotoszintézist végző levelekhez.

A mostani tanulmány az első, amely globális modellt alkalmazott, hogy kiszámítsák a szórt sugárzás hatását a növények széndioxid-elnyelő képességére. A kutatók szerint a részecskeszennyezés nélkül 1,0-1,1 Celsius fokkal emelkedett volna a felszíni hőmérséklet az iparosodás kezdete óta a bekövetkezett 0,7 fokos emelkedés helyett.

Ajánlott tartalom

A gyorsan olvadó antarktiszi jég drámaian lelassítja az óceánmélyi áramlatokat

Ausztrál tudósok tanulmánya szerint az Antarktisz jégtakarójának gyors ütemű olvadása drámaian lelassítja az óceán mélyének áramlatait, ami katasztrofális hatással lehet az éghajlatra.