A légszennyezés tompítja a klímaváltozást

Ha megtisztulna a levegő a szmogtól és koromtól, jelentősen csökkenne a fák szén-dioxidot elnyelő kapacitása, ezáltal gyorsulna a globális felmelegedés – állítják kutatók a brit Nature tudományos magazin legutóbbi számában.

Az ember által kibocsátott szén-dioxid mennyiségének negyedét a növények, elsősorban az őserdők fái távolítják el a légkörből: fotoszintézisük során a napfény segítségével széndioxidból és vízből cukrot állítanak elő.

Kutatások szerint a légszennyezés a korábban vélt hatás ellenkezőjét idézi elő: 1960 és 1999 között mintegy negyedével növelte a Föld növényzetének “termelékenységét” – közölte Linda Mercado, a brit Hadley Klímakutatási Intézet munkatársa.

A látszólagos ellentmondást az magyarázza, hogy a szennyező részecskékről visszaverődik a fény, aminek köszönhetően a – meglehet, a szennyezés miatt kevesebb – közvetlen napfény szórt sugárzássá alakul át, amely eljut a fotoszintézist végző levelekhez.

A mostani tanulmány az első, amely globális modellt alkalmazott, hogy kiszámítsák a szórt sugárzás hatását a növények széndioxid-elnyelő képességére. A kutatók szerint a részecskeszennyezés nélkül 1,0-1,1 Celsius fokkal emelkedett volna a felszíni hőmérséklet az iparosodás kezdete óta a bekövetkezett 0,7 fokos emelkedés helyett.

Ajánlott tartalom

Klímasemlegesség elérését tervezi 2050-re az észak-atlanti szövetség

Klímasemlegesség elérését tervezi 2050-re az észak-atlanti szövetség - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Madridban, a szervezet állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójához kapcsolódó nyilvános fórumon.