A legzöldebb város

Jean-Marie Duthilleul és Étienne Tricaud, a francia államvasutak, az SNCF leányvállalatának, az Arepnek az építészei februárban nyerték el a Moszkva egyik elővárosában létesítendő  Innograd” (innovációs város) urbanizációs terveinek elkészítését. Az innovációs város létrehozása az ország korszerűsítését egyik fő prioritásának tekintő Dmitrij Medvegyev orosz elnök kiemelt terve. A 120 milliárd rubeles összköltségű (807 milliárd forint) építkezés a tervek szerint 2015-ben fejeződik be – közölte sajtótájékoztatóján Viktor Maszlakov, a terv orosz felelőse. A 15 ezer fő befogadására alkalmas város terveiben fásított sétányok, kerékpárutak, tavakon átívelő gyalogoshidak szerepelnek, ami meglehetősen szokatlan Oroszországban.

 
Elsődlegességet élveznek a gyalogosok, őket követik a kerékpárosok, majd a tömegközlekedési járművek – mondta Maszlakov, hozzátéve, hogy sebesvonatokkal 20 perc alatt be lehet majd érni Moszkvába. A terv lehetőségeket kíván nyújtani a tudósoknak információtechnológiai, távközlési, nukleáris, biotechnológiai és energetikai kutatásokhoz. Oroszországot a szovjet rendszer bukása – 1991 – óta súlyosan érinti az agyelszívás. A város egy öt kilométeres körút mentén öt – különböző technológiáknak megfelelő – városrészből áll majd – mondta el Étienne Tricaud, az Arep alelnöke. A város saját maga fedezi elektromosenergia-szükségletét napelemekkel, szélerőművek és geotermikus kutak segítségével. Megújuló energiaforrásokra alapuló modell ilyen mértékben még soha nem valósult meg Oroszországban – hangsúlyozta Maszlakov. A Microsoft amerikai szoftveróriás novemberben írt alá egyetértési nyilatkozatot a szkolkovói központ létesítéséről.

Ajánlott tartalom

Főtáv: több mint 700 millió forint értékben valósultak meg energiahatékonysági fejlesztések

Jelentősen korszerűsödött a Főtáv műszaki infrastruktúrája a 729,83 millió forintos projektje megvalósulásával, amely a primer energia megtakarításon és üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkenésen túl az ellátásbiztonság javítását is eredményezi - ismertette a Főtáv Zrt. stratégiai igazgatója kedden a projektet záró online rendezvényen.