A Levegő Munkacsoport a permetmentesség érdekében akciózik

A Levegő Munkacsoport a növényvédő szerek felhasználásának csökkentése érdekében csatlakozott a Jövő Nemzedékek Jogai és Tisztelete Mozgalom (MDRGF) nevű francia civil szervezet kezdeményezéséhez, a permetmentes hét rendezvénysorozatához – tájékoztatta a magyar környezetvédő szervezet hétfőn az MTI-t.

A 2006-ban indult kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetkímélő és fenntartható növényvédelem lehetőségeire. A rendezvénysorozatot minden év március 20-30. között tartják, a kezdeményezéshez már számos ország civil szervezete csatlakozott.
A Levegő Munkacsoport a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) tagszervezeteként több más civil szervezettel együtt szeretné elérni, hogy Magyarország és a többi uniós tagállam is a növényvédelem egészségügyi, illetve környezetei kockázatait érdemben csökkentő nemzeti cselekvési programot készítsen.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Levegő Munkacsoport már készített ezzel kapcsolatos akcióprogramot, amelyet eljuttatott a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium illetékeseinek. A környezetvédők különösen fontosnak tartják a kockázatok csökkentése érdekében a legveszélyesebb egészségkárosító – például lehetséges rákkeltő, magzatkárosító illetve hormonális hatású – anyagok használatának betiltását. Sürgetik továbbá a magyar mezőgazdaság vegyszerfüggőségének csökkentését, a vegyszermentes megoldások elterjedését. Ezért javasolják, hogy a termelőknek szánt támogatások kifizetését tegyék függővé a növényvédelmi elvek betartásától.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy adatok szerint a daganatos megbetegedések majdnem 1 százalékáért felelősek a növényvédő szerek, illetve a 3. Nemzeti Környezetvédelmi Program adatai is alátámasztják, hogy Magyarországon a kemizáció felelős az összes halálozás mintegy 15 százalékáért. A Levegő Munkacsoport rámutat: a növényvédő szerek káros hatásaitól nemcsak az embereket, az állatokat is meg kell óvni.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.