A Levegő Munkacsoport szerint hibás döntés lenne az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése, mert ez mesterségesen gerjesztené az üzemanyagok iránti keresletet.

A Levegő Munkacsoport nem támogatja az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését

A Levegő Munkacsoport szerint hibás döntés lenne az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése, mert ez mesterségesen gerjesztené az üzemanyagok iránti keresletet.

A civil környezetvédő szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozza: egyetért a kormánynak azzal az álláspontjával, hogy az üzemanyag piaci árváltozását nem szabad ilyen módon befolyásolni.
A Levegő Munkacsoport közölte: levélben hívta fel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter figyelmét arra, hogy a jövedéki adó csökkentése az üzemanyagok iránti keresletet gerjesztésével konzerválná a jelenlegi gazdasági és fogyasztási szerkezetet, miközben éppen a takarékosságra és az energia hatékonyabb felhasználására kellene ösztönözni a lakosságot és a gazdaság szereplőit. Magyarországon az árak még mindig nem tükrözik a fosszilis energiahordozók árának valódi költségeit, nem jelzik megfelelően a felhasználók részére, hogy egy korlátozottan rendelkezésre álló erőforrás mekkora környezeti károkkal jár a társadalomra nézve – mutat rá a Levegő Munkacsoport.

A civil szervezet idézi az Európai Bizottság megállapítását, miszerint az üzemanyagadó csökkentése arra ösztönzi az olajexportáló országokat, hogy növeljék a kőolaj árát, mivel azt tapasztalják, az importáló országok kormányai a saját adófizetőik pénzéből azt ellentételezik. A magyar munkavállalókat a béreket terhelő adók, járulékok csökkentésével célszerű támogatni – ezzel is a hazai munkahelyek megőrzését, esetleg növelését segítve elő -, nem pedig az üzemanyag árának visszafogásával, ami növeli a kőolaj iránti keresletet, és ezen keresztül a külföldi olajtársaságok profitját – húzza alá közleményében a Levegő Munkacsoport.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.