A Levegő Munkacsoport szerint hibás döntés lenne az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése, mert ez mesterségesen gerjesztené az üzemanyagok iránti keresletet.

A Levegő Munkacsoport nem támogatja az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését

A Levegő Munkacsoport szerint hibás döntés lenne az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése, mert ez mesterségesen gerjesztené az üzemanyagok iránti keresletet.

A civil környezetvédő szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozza: egyetért a kormánynak azzal az álláspontjával, hogy az üzemanyag piaci árváltozását nem szabad ilyen módon befolyásolni.
A Levegő Munkacsoport közölte: levélben hívta fel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter figyelmét arra, hogy a jövedéki adó csökkentése az üzemanyagok iránti keresletet gerjesztésével konzerválná a jelenlegi gazdasági és fogyasztási szerkezetet, miközben éppen a takarékosságra és az energia hatékonyabb felhasználására kellene ösztönözni a lakosságot és a gazdaság szereplőit. Magyarországon az árak még mindig nem tükrözik a fosszilis energiahordozók árának valódi költségeit, nem jelzik megfelelően a felhasználók részére, hogy egy korlátozottan rendelkezésre álló erőforrás mekkora környezeti károkkal jár a társadalomra nézve – mutat rá a Levegő Munkacsoport.

A civil szervezet idézi az Európai Bizottság megállapítását, miszerint az üzemanyagadó csökkentése arra ösztönzi az olajexportáló országokat, hogy növeljék a kőolaj árát, mivel azt tapasztalják, az importáló országok kormányai a saját adófizetőik pénzéből azt ellentételezik. A magyar munkavállalókat a béreket terhelő adók, járulékok csökkentésével célszerű támogatni – ezzel is a hazai munkahelyek megőrzését, esetleg növelését segítve elő -, nem pedig az üzemanyag árának visszafogásával, ami növeli a kőolaj iránti keresletet, és ezen keresztül a külföldi olajtársaságok profitját – húzza alá közleményében a Levegő Munkacsoport.

Ajánlott tartalom

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadást nyújt

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadással, naprakész ismeretekkel rendelkező energetikai tanúsítói csapattal segíti az Otthonfelújítási Programban pályázni vágyókat, és utólagos pénzügyi hozzájárulást nyújt a pályázati saját forráshoz - közölte az MVM Otthon Plusz Zrt. pénteken az MTI-vel .