A levegőből veszi ki a benzint

Egy svájci kutatócsoport kifejlesztett egy új eljárást, amivel a levegőből kivont szén-dioxid hidrogénnel elegyíthető. Így létrehozható egy kevésbé gyúlékony, biztonságosan szállítható és tárolható üzemanyag.

Bár a hidrogénre előszeretettel hivatkoznak a jövő üzemanyagaként, nem szabad megfeledkezni róla, hogy a hidrogéngáz erősen gyúlékony, így csak nagy nyomás alatt tárolható vagy szállítható. Az efféle problémák viszont megnehezítik a gáz szélesebb körű elterjedését.

Az EPFL kutatói olyan rendszert fejlesztettek, ami két kémiai reakcióra épül. Az első fázisban a hidrogént hangyasavvá alakítják; ez folyékony formában kevésbé gyúlékony a benzinnél, és a tárolása is egyszerűbb. A második reakció állítja vissza a hidrogént az eredeti formájába. Ezzel a technológiával ráadásul a levegőből kivont szén-dioxidból hasznos vegyszereket állíthatnak elő.

Két lépésből hidrogén

Gabor Laurenczy kutatócsoportja már korábban is sikerrel alakította át a hangyasavat hidrogéngázzá. Erről a fejlesztésről számos cikk született, de egy olyan rendszerre is szükség lenne, amivel a hidrogéngázból lehet hangyasavat készíteni. Mostanra ezt is sikerült kifejleszteni – részen az EOS Holding finanszírozásának köszönhetően.

A kutatók egy lépésből szintetizáltak hangyasavat; ehhez hidrogént, illetve a levegőből kivont szén-dioxidot használták. A végeredmény más módszerekkel is elérhető, de ezek több lépésből álló folyamatok, amiket bonyolult kivitelezni, és közben számos nemkívánatos melléktermék keletkezik.

A svájci fejlesztők módszere ezzel szemben csak két kémiai reakcióból áll; a folyamatban nem veszik el semmi. A kutatók most egy olyan integrált rendszeren dolgoznak, amivel az energia biztonságosan előállítható, tárolható és szállítható.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

A Nyugat-Balkán országai továbbra sem foglalkoznak a folyókban felgyülemlő szeméttel

Nem igazán foglalkoznak környezetvédelmi kérdésekkel, így a folyókban folyamatosan felgyülemlő szeméttel sem a nyugat-balkáni országok, annak ellenére, hogy az európai uniós tagságra várva ezeket a problémákat is meg kellene oldaniuk.