A LONGI 2023-as Fehér Könyve az éghajlatváltozás elleni fellépésről: Az üzemi kibocsátások közel 40%-os csökkenése

LONGi, a világvezető napelemtechnológiai vállalat ma arról számolt be, hogy 2022-ben közel 40%-kal csökkentette az egységnyi jövedelemre jutó üzemi kibocsátását.

A LONGi teljes villamosenergia-fogyasztásának jelenleg 47%-a származik fenntartható energiaforrásokból, ami körülbelül 2,5 millió tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelent. Ezeket a fenntarthatósági vívmányokat a vállalat harmadik éghajlatváltozás elleni fellépésől szóló Fehér Könyvében jelentették be. A LONGi által szállított napelem lapkák teljes kapacitása 2012 óta elérte a 290 GW-ot, ami több mint 1140 Terawattórányi áramellátást jelent. Ez 140 millió tonnányi szén megtakarításának felel meg. Emellett a LONGi által ugyanebben az időszakban szállított napelem lapkával 530 millió tonnányi szén-dioxid termelést is sikerült elkerülni, ami 2,67 milliárd fa elültetésének felel meg.

A LONGi vezérprojektje: A baoshani szén-dioxid-mentes üzem 99,09%-ban zöld energiát használ

2022-ben a LONGi baoshani gyártóüzemében a teljes energiafogyasztás 99,09%-át zöld energiából fedezték. Befejeződött a tetőre szerelhető napelemes rendszer kiépítése, és elindult a földgáz-véggáz visszanyerési projekt. A LONGi baoshani üzemét a világvezető tanúsító cég, az SGS Institute Fresenius ellenőrizte a széndioxid-kibocsátás semlegesítése iránti elkötelezettségről szóló PAS 2060 szabványnak megfelelően.

„Megtiszteltetés egy olyan vállalatot vezetni, amely a tiszta energia révén a fenntartható fejlődést helyezi előtérbe. Ennek az elkötelezettségnek az egyik bizonyítéka a LONGi éghaljatváltozás elleni fellépésről szóló, évente kiadott Fehér Könyve” – mondta Zhenguo Li, a LONGi alapítója és elnöke. „Reméljük, hogy a jelentésnek a COP28-on való közzététele azt az üzenetet hordozza a nemzetközi közösség számára, hogy a lassú globális gazdasági fellendülés és a helyi konfliktusok kihívásai ellenére a LONGi elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett nemcsak Kínában, hanem a világon mindenütt.”

SBTi, ISSB, IPE: A LONGi fenntarthatóság iránti elkötelezettségét neves nemzetközi kutatási kezdeményezések értékelik és igazolják

Az immár harmadik éve elkészült éves jelentés kihangsúlyozza a LONGi elkötelezettségét az éghajlatváltozás kezelése és a napenergia-innováció és kutatás révén a nettó zéró kibocsátás kora felé való elmozdulás mellett. A jelentésben kiemelt további eredmények közé tartozik, hogy a LONGi az első olyan kínai napelemgyártó vállalat, amely megkapta a Science-based Target Initiative (SBTi) jóváhagyását a rövid távú céljai megvalósításához, ami jelentős eredmény a vállalat számára. A LONGi emellett magáévá tette az a Pénzügyi Stabilitási Tanács éghajlattal kapcsolatos pénzügyi közzétételekkel foglalkozó munkacsoportja (TCFD) ajánlásait is.

A TCFD-t 2015-ben a bázeli székhelyű Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) hozta létre, amelynek feladata a nemzetközi pénzügyi stabilitás előmozdítása. Jelentéseket készít egy adott szervezet globális éghajlatra gyakorolt hatásáról, célja pedig a vállalatok éghajlattal kapcsolatos közzétételeinek következetesebbé és ezáltal összehasonlíthatóbbá tétele.

2023. június 26-án Kína felkérte a Nemzetközi Fenntarthatósági Standard Testületet (ISSB), hogy hozza nyilvánosságra az első két közzétételi iránymutatást, amelyek közös referenciaértéket határoznak meg a fenntarthatóságra vonatkozó adatok világszintű közzétételéhez. A közelmúltban Pekingben tartott Nemzetközi Fenntarthatósági Konferencián a LONGi megszerezte az ISSB „Partnership for Early Awareness of Sustainability-Disclosure Today” (P4EAST) elismerését. Vezető napelemtechnológiai vállalatként a LONGi az ISSB iránymutatásait is támogatja, amelyek világszinten következetes kiindulási alapként szolgálnak a fenntartható éghajlatváltozási adatok közzétételéhez. A LONGi reméli, hogy ösztönözni tudja a napelemes iparág megelőző és következő szintjén működő vállalatait az ISSB iránymutatásainak megismerésére és megértésére.

Kép forrása: longi.com

Egy másik figyelemre méltó elismerés a LONGi már harmadik egymást követő legmagasabb helyezése az Institute of Public and Environmental Affairs (IPE, Közvédelmi és Környezetvédelmi Intézet) által végzett Corporate Climate Action Transparency Index (IPE, Vállalati éghajlatvédelmi intézkedések átláthatósági index) értékelésben. Ez a vállalat folyamatos elkötelezettségét bizonyítja az átláthatóság és az ágazaton belüli éghajlatvédelmi intézkedések mellett.

Víztakarékos felújítások: Elmozdulás a nettó zéró kibocsátás kora felé a napenergia-innováción keresztül és azon túl

A LONGi erőfeszítései túlmutatnak a napelemes technológián. A vállalat 2022-ben jelentős beruházásokat hajtott végre a víztakarékos felújítások megvalósítása, az alternatív vízforrásokon alapuló projektek kiterjesztése és a visszanyert víz gyártási folyamatokban való jobb felhasználása érdekében. Ennek eredményeképpen a LONGi 2022-ben 2020-hoz viszonyítva több mint 51 százalékkal csökkentette az egységnyi termékre jutó vízfogyasztását, ami meghaladja a 2025-re kitűzött 46 százalékos csökkentést.

„A nettó zéró kibocsátás kora felé vezető út hosszabb időt vehet igénybe, de végül el fogjuk érni a célunkat – ezt mondtuk első fehér könyvünkben, és ma is fenntartjuk” – nyilatkozta Zhenguo Li. „Évente megjelenő Fehér Könyvünkkel az egész társadalom számára meg szeretnénk mutatni határozott szándékunkat, gyakorlati intézkedéseinket és az éghajlatvédelem terén elért előrelépést.
A LONGi elkötelezett a napelemtechnológia értékének és hatásának bebizonyítása mellett, miközben közösen keressük a fenntartható fejlődési gyakorlatokat, és új módszereket alkalmazunk az éghajlatváltozás kezelésére.”

 

A teljes Fehér Könyv az éghajlatváltozás elleni fellépésről itt tölthető le. 

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.