A LONGi a nagy hatékonyságnál többre törekszik

Ahogy a napenergia-projektek tulajdonosai – a befektetési alapoktól a közműszolgáltatókig – egyre inkább összpontosítanak az ESG-követelmények teljesítésére, a napelemmodulok karbonlábnyoma egyre nagyobb jelentőséggel bír.


A gyártó LONGi számára ez azt jelenti, hogy a vállalat nem csupán a modulok hatékonyságának növelésére összpontosít – mint az új Hi-MO 6 esetében, amely 22,8%-os hatékonyságot ér el a tömeggyártásban. Ez egyben a fenntartható termelés felé való elmozdulást is jelent.

A világ legnagyobb modulgyártója, a LONGi már jó úton halad ambiciózus céljainak elérése felé: 2030-ig 60%-kal tervezi csökkenteni a napelemmodulok, cellák és ostyák gyártásából származó kibocsátást (2020-hoz képest). A LONGi elsősorban a gyártásra és a gyártási létesítményekben szükséges energia megújuló energiából történő beszerzésére összpontosít: „napenergiával a napenergiáért.” A LONGi már jelenleg is 40%-ban zöld energiát használ. Eddig a LONGi a szükséges energia egy részét maga állította elő, a többit a létesítményei közelében lévő külső üzemeltetők által üzemeltetett naperőművektől vagy az energiapiacokon vásárolta. A gyártó célja, hogy 2028-ra teljes termelését megújuló energiaforrásból működtesse, és már jövőre tervezi első klímasemleges gyárának megnyitását. 2021-ben a LONGi az energiahatékonysági intézkedések révén 259 millió kWh energiát és 5,9 millió tonna vizet takarított meg, és több mint 58%-ra tudta növelni a víz újrahasznosítási arányát.

Mivel a fenntarthatóságnak az ellátási láncra is ki kell terjednie, a LONGi létrehozott egy kezdeményezést beszállítói kibocsátásának csökkentésére, és eddig 20%-os szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést ért el az ellátási láncban a legfontosabb nyersanyagai, a szilícium és az üveg esetében. Emellett a modul életciklusának végén számos elem újrahasznosítható, és a LONGi célja a modulok több mint 90%-ának újrahasznosítása és újrafelhasználása. Ezen elkötelezettség eredménye a klímatudatos napenergia-projektek fejlesztőinél a végtermékben is közvetlenül látható: A LONGi korábbi Hi-MO 4 és 5 sorozatai már rendelkeznek karbonlábnyom-tanúsítvánnyal, csakúgy, mint a 182 x 182 mm-es formátumú LONGi ostyák.

 

Ajánlott tartalom

Hidegben is jól működik egy napelemes rendszer?

Sokan jól tudják, hogy a felhős időjárás nem kedvez a napelemes rendszerek működésének, de vajon a hő is hat a panelekre?