A magány ugyanolyan káros az egészségre, mint a dohányzás

A magány ugyanolyan, az egészséget veszélyeztető kockázati tényező, mint a dohányzás vagy a túlsúly – állapították meg amerikai kutatók.

Az orvosoknak és az egészséggel foglalkozó tudósoknak ezért ugyanolyan komolyan kell venni a páciensek szociális kapcsolatait, mint a dohányzási, étkezési és sportolási szokásaikat. A kutatók következtetéseiket összesen 148 tanulmány elemzése során vonták le, amelyek háromszáz ezer ember adatainak felhasználásával készültek.
Az eredmények szerint azoknak az embereknek, akik jó baráti és ismeretségi körrel rendelkeznek, ötven százalékkal nagyobbak a túlélési esélyeik, mint a kevésbé szociálisaknak. A magány mint kockázati tényező hatásfoka a dohányzáséval megegyező, a túlsúlyét és a mozgáshiányét pedig túl is szárnyalja.
Julianne Holt-Lunstad, Utah állambeli Brigham Young University (BYU) munkatársa és kollégái eredményeiket kedden publikálták a PLoS Medicine című folyóiratban.

Ajánlott tartalom

A kiadott építési engedélyek száma nőtt, a megkezdett lakóingatlan-építések száma csökkent az Egyesült Államokban augusztusban

Augusztusban a kiadott építési engedélyek száma nőtt, míg a megkezdett lakóingatlan-építések száma csökkent az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau keddi jelentése alapján.