A magyar házak 80%-a felújításra szorul

Magyarországon a lakóépületek 80 százaléka energiahatékonysági szempontból nem megfelelő, az elpazarolt energia a falakon, az ablakon, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik, miközben csak a tető hőszigetelésével a fűtésszámla 10 százaléka is megspórolható – írja az MTI.

Becslések szerint Magyarországon több mint 2 millió családi ház tetőszerkezete szorulhat felújításra. Megfelelő hőszigeteléssel viszont országos szinten havonta akár 10 milliárd forintot is spórolhatnának az ingatlantulajdonosok, és ezáltal az ország szén-dioxid-kibocsátása is csökkenne. Magyarországon a lakosság és az ipar energiafelhasználása megegyezik, csupán minden ötödik lakás működik energiahatékonyan, éppen ezért óriási megtakarítási potenciált jelenthet a lakóházak megfelelő hőszigetelése. A Tetőépítők Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy 2018. január 1-jén lép hatályba az a jogszabályi szigorítás, amelynek értelmében már nem csak az európai uniós és állami forrásból finanszírozott, hanem a tisztán önerős építkezéseknél is alkalmazni kell majd az energiahatékonyság (például a hőszigetelés vastagsága) javítására vonatkozó előírásokat.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.