A magyar kőolajkészlet 103 napra elegendő

Magyarország kőolajkészletei 103 napra elegendőek a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) nyilvántartása szerint, a Népszabadság pedig úgy tudja, hogy még nem szabadítottak fel belőle.

A Népszabadság a szombati számában, az IEA 60 millió hordó olaj felszabadítására vonatkozó döntésével kapcsolatban írta, hogy számításai szerint a magyar készletekből 1-2 napit lehet felszabadítani. A nyilvántartott 103 napos készlettel Magyarország világelső. Még a 90-es évek közepén a belföldi igényeket 90 napig kielégíteni képes olajkészleteket vállalt fel Magyarország. A készletezés és a tárolói karbantartás költségeit a megvásárolt benzin árában fizeti meg a felhasználó literenként négy forint körüli összegben. A Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség adatai szerint a tartalékból 92 napra elegendő gázolajat, 90-90 napra elegendő benzint és erőművi tüzelőolajat, valamint 119 napra elegendő fűtőolajat lehet kinyerni. Ez összességében 1300 tonna nyersolajnak felel meg.  A Népszabadság megjegyzi, hogy a készlet felszabadításának folyamata igen bonyolult, “de a lényeg, hogy piacra dobva elvben Magyarországon is kifejthet némi árcsökkentő hatást”.

Ajánlott tartalom

Pályázat segíti növelni a hazai energiatároló kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Nincs hozzászólás

  1. Én azért nagyon kíváncsi lennék arra is,hogy kinek a tulajdona ez a tartalék.Mert ha a kormány vagy MOL tulajdona akkor inkább eladják külföldre mikor felmegy a tőzsdén az ára.És a cikkre utalva ha valami náluk bonyolult az inkább meg drágítja árut.Szombat-vasárnap cikkek tömege szolt arról,hogy a héten legalább 5 Ft. al olcsóbb lehet a nafta Hétfőn 16 h. még nem jelentették be.Minden forint kell a kormány és haverjaik feneketlen zsebébe.Mit tőrödnek azzal,hogy nyugati árakon adnak mindent de Észak koreai fizetések és nyugdíjak vannak.