A Magyar Nemzeti Bank kiterjeszti a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programjait

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) meghosszabbítja és több zöld hitelcélra is kiterjeszti a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programjait – közölte a jegybank az MTI-vel szerdán.

Az egy éves időbeni hosszabbításnak köszönhetően a bankok a 2025. december 31-ig folyósított zöld hiteleik után öt évig alkalmazhatják a kedvezményes tőkekövetelményeket. A jegybank bővítette a zöld hitelcélokat is az energiahatékonyság, az energiahálózatok korszerűsítése, az energiatárolás, a zöldebb távhő és a megújuló energia szélesebb körű alkalmazása érdekében. A hitelintézetek így az energiafüggetlenség és a megújuló energia integrációjának elősegítése érdekében a továbbiakban az energiatároló, a megújuló energiaforrás-tüzelésű távhő, a villamosenergia hálózat bővítését és fejlesztését célzó beruházásokat finanszírozó kitettségek nyomán is élhetnek a tőkekedvezménnyel – ismertették.

Azt is megjegyezték, hogy a feltételek egyszerűsítésével és kiterjesztésével a jegybank ösztönözni kívánja a zöld hitelezést. A módosítás szerint a részletes feltételrendszerben meghatározottaknak megfelelő, környezetileg fenntartható lakossági, vállalati és önkormányzati kitettségek adott évi tőkekövetelményének egy részét vagy egészét elengedi a tőkeszabályozás 2. pillérében. A zöld lakossági lakáscélú tőkekövetelmény-kedvezménynél változás, hogy a felújítás megkezdése előtt nem szükséges energetikai tanúsítvánnyal bizonyítani a “BB”-nél gyengébb energetikai teljesítményt, ha az ingatlan 1990 előtt épült. A felújítás után azonban továbbra is szükséges az energiahatékonysági szintet tanúsítvánnyal bizonyítani. Hangsúlyozták: a program iránt jelentős a piaci érdeklődés, 2022. végére 484 milliárd forint belföldi banki kitettség után érvényesítettek tőkekövetelmény-kedvezményt. Ebből 80 milliárd forint kötvény, 307 milliárd forint vállalati hitel, és 97 milliárd forint a lakáscélú hitel kitettség.

Az MNB közölte: az eddig kibocsátott zöldkötvények többségének forrásfelhasználása az energiahatékony ingatlanfejlesztésre irányul. De elkezdtek megjelenni az első elektromos hajtású járművek beszerzését és üzemeltetését finanszírozó ügyletek és a bankok saját zöld keretrendszere szerinti finanszírozások is. A zöld lakossági lakáscélú tőkekövetelmény-kedvezmény esetében egyelőre az újépítésű ingatlanok tekintetében figyelhető meg.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.