A magyarok 6%-a fizetne többet a kisebb környezeti terhelés érdekében

Ár versus környezeti terhelés, komoly dilemma, a magyar válaszadók 71 százalékának mindkét tényező hasonlóan fontos, derült ki a Whirlpool környezettudatosság kutatásából.

Minthogy az is bizonyossá vált, hogy otthonunk lelke a konyha, nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan, a válaszadók 80 százalékának fontos szempont a konyha mérete lakásának kiválasztásakor. A háztartási gépek környezettudatos használatában és a környezeti terhelés csökkentésében azonban már az európai mezőny sereghajtói vagyunk, ám nyitottak vagyunk változtatni ezen.
Árérzékenyebbnek bizonyultak a francia és angol válaszadók, mint a magyarok, akiknek csupán egynegyede állította, hogy egy termék kiválasztásakor az ár fontosabb, mint a környezetre gyakorolt hatása.

A környezetre gyakorolt terhelést a válaszadók elsöprő többsége a villany lekapcsolásával igyekszik csökkenteni, energiatakarékos izzót 72 százalékuk használ, szelektív hulladékgyűjtést azonban a háztartások fele sem végez. A magyar étkezési szokások ismeretében nem meglepő, hogy a Whirlpool kutatásában résztvevők 80 százalékának meghatározó a konyha mérete otthonának kiválasztásakor, valamivel több, mint egynegyedük hetente legalább egyszer vendégül látja barátait. 

Az energiatakarékosságra már kevésbé figyelünk, a mosógépet nem a lehető legtöbb ruhával indítjuk csak el, és a válaszadók csupán fele választ alacsonyabb hőmérsékletű mosási programokat. Régi háztartási gépeinket viszonylag magas arányban (45%) tervezzük energiatakarékosra cserélni. A felmérés szerint nagyobb az igényünk a széles programválasztékra a mosógépek és a beépíthető sütők esetében, mint a mosogatógépeknél, míg az előbbi a válaszadók negyedénél volt fontos, az utóbbi csak egy hetedüknél.

Ahogy a Whirlpool kutatása is rámutatott, nem mindig vagyunk környezettudatosak háztartási eszközeink használatakor, ám legalább tervezünk nagyobb gondot fordítani környezetünk megóvására.

Ajánlott tartalom

A lakosság is segítheti a fogságba esett békák mentését

A lakosság is segítheti a vízóraaknák, pincék fogságába került békák, elsősorban a varangyok mentését.