A magyaroknak fontos az elektronikai eszközök energiatakarékossága egy kutatás szerint

A vásárlók fontosnak tartják, hogy a háztartási eszközeik energiatakarékosak legyenek, a többség hajlandó felárat fizetni a jobb energiabesorolású gépekért, azonban az energiacímkék jelentésével sokan nincsenek tisztában – derült ki az Euronics Műszaki Áruházlánc friss kutatásából.

Az Euronics megbízásából az Opinio készített reprezentatív országos kutatást, 1022 fő (15-59 év közöttiek) megkérdezésével. A felmérés szerint a választ adók közel fele energiatakarékos gépet választana, ha a készülék egyébként a számára legfontosabb szempontoknak megfelel, és csaknem ugyanennyien (42 százalék) nyilatkoztak úgy, hogy számukra ez alapvető szempont. Mindössze 12 százalék válaszolta azt, hogy az energiatakarékosság nem, vagy csak kismértékben befolyásolja a döntésüket. A megkérdezettek az energiatakarékosságot a hűtők (83 százalék), mosógépek (74 százalék), fagyasztók (67 százalék) és bojlerek (63 százalék) esetében találták kiemelten fontosnak, míg a legkevésbé a televíziók (42 százalék) és mikrohullámú sütők (37 százalék) esetében.

A válaszadók többsége felárat is kész fizetni azért, hogy a megvásárolt eszköz kevesebb energiát fogyasszon. 43 százalékuk 5-7 százalékkal, 25 százalékuk 8-10 százalékkal, 8 százalékuk akár 10-20 százalékkal is hajlandó többet fizetni. A megkérdezettek mintegy negyede viszont elzárkózik ettől. A készülékek energiabesorolását a 2021 során megújult energiacímkék jelzik a fogyasztóknak, amely szerint az energiatakarékosság szempontjából legmagasabb kategóriát az “A” jelzés mutatja a korábbi “A++” helyett, emlékeztet a közlemény, megjegyezve, hogy a többség ezzel még nincs tisztában. A megkérdezettek mindössze 20 százaléka állította, hogy átnéz minden részletet a címkén, 33 százalékuk nagyjából átböngészi, 40 százalékuk ennél kevesebb energiát fordít erre az információra, 7 százalék pedig egyáltalán nem foglalkozik a címkével.

 

mti

Ajánlott tartalom

Milyen ablakot válasszunk? Nyílászáró-kisokos!

A megfelelő nyílászáró kiválasztása otthonunkba számos tényezőtől függ, és legtöbbünk életében legalább egyszer szembesül ezzel a döntéssel. Az ablakok nem csupán esztétikai szerepet töltenek be, hanem komoly hatással vannak mindennapunk kényelmére, energiahatékonyságára és hosszú távú értékére is.