A Mal cáfolja az államtitkár vádjait

Tételesen cáfolja Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár vádjait a Mal, a cég vezetése a vonatkozó dokumentumokat december 27-én sajtótájékoztatón bemutatja a média képviselőinek – közölte Tolnay Lajos, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Igazgatótanácsának elnöke pénteken az MTI-vel.

Az államtitkár egy a napokban nyilvánosságra hozott szakértői véleményre hivatkozva – amely szerint a vörösiszap-katasztrófa elsődleges oka a gát ridegtörése volt – csütörtökön azt mondta az MTI-nek: ma is fenntartja azt a gyanúját, miszerint a kiszakadt tízes tározót túltöltötték. Illés Zoltán véleménye szerint a Mal tulajdonosai nagy valószínűséggel nem akarták folytatni a tevékenységüket 2011 február 28-a után, amikor az egységes környezethasználati engedélyük (EKHE) lejárt, és a katasztrófa időpontjáig nem kérték annak meghosszabbítását. Tolnay Lajos szerint az államtitkár valótlanul állítja, hogy a cég fel akart hagyni a tevékenységével. Hozzátette: a sajtó érdeklődő munkatársainak december 27-én bemutatják a többi között azt a hatósági kötelezést, amely az engedélykérelem beadási határidejét igazolja. A média képviselői betekinthetnek az egységes környezethasználati engedély meghosszabbításának előkészítő munkálatait tartalmazó dokumentációba is – mondta.

Cáfolta azt is, hogy a tízes tározót túltöltötték volna. “Rémhírterjesztés, hazugság és csupa feltételezés” – fogalmazott Tolnay Lajos. Véleménye szerint az államtitkárt nem érdeklik a tények, és a törvényesség. Az ombudsman vizsgálata és az ítélőtábla is kimondta, hogy az ajkai timföldgyár tározóinak engedélyezésében a zöldhatóság is hibázott – tette hozzá. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából tavaly október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

Ajánlott tartalom

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a nagy eső

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.