Teljes mértékben áttér a megújuló energiaforrások használatára a Maldív-szigetek, hogy ezáltal váljon az első szén-dioxid-semleges nemzetté, és egyúttal harcoljon a szigetvilág egyes részeit elsüllyedéssel fenyegető klímaváltozás ellen.

A Maldív-szigetek lesz az első szén-dioxid-semleges nemzet

Teljes mértékben áttér a megújuló energiaforrások használatára a Maldív-szigetek, hogy ezáltal váljon az első szén-dioxid-semleges nemzetté, és egyúttal harcoljon a szigetvilág egyes részeit elsüllyedéssel fenyegető klímaváltozás ellen.

Az ország elnöke, Mohamed Nasíd elmondta, az Indiai-óceánon található szigetek a kőolajról áttérnek a nap-, és szélenergia hasznosítására, valamint EU-s szén-dioxid-kvótákat fognak venni és “elpusztítani”, hogy ezzel ellensúlyozzák az üdülőparadicsomba érkező repülőgépek által kibocsátott káros anyagokat.

“A klímaváltozás mindannyiunkat fenyeget. Az országoknak együtt kell működniük a világgazdaság egészének szén-dioxid-mentesítése érdekében. Tudjuk, hogy az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése lehetséges, és a Maldív-szigetek részt kívánnak venni ebben” – nyilatkozta Nasíd.

Az 1,1 milliárd dollárt felölelő terv 155 darab szélturbina felállításáról szól, amelyek mindegyike 1,5 megawattnyi energiát termel, és ezzel fél négyzetkilométeren elterülő napelemet lát el, amely kielégíti a szigetvilág 385 ezer fős lakosságának igényeit.

“A célunk, hogy egy évtizeden belül teljesen szén-dioxid-mentesek legyünk” – mondta az elnök. Az állami tulajdont képező elektromosenergia-monopóliumot privatizálni fogják, és várják a befektetők, valamint az adományozók részvételét a terv megvalósításában. A Maldív-szigetek gazdasága majdnem teljes egészében a halászatra és a turizmusra épül, így az ebből származó éves bevétel sem több nagyjából 800 millió dollárnál.

Nasíd tavaly nyerte meg a szigetország első többpártos választását, amikor a 30 éve hivatalban lévő Maumun Abdul Gajum elnököt váltotta le.Nasíd megválasztását követően azzal a kijelentésével váltott ki világszerte érdeklődést, miszerint a tengerszint emelkedése miatt veszélybe került szigetlakóknak más országokban fognak földterületeket venni és oda átköltöztetni őket. Később persze elismerte, hogy ez anyagilag kivitelezhetetlen vállalkozás lenne.

A mostani befektetések körülbelül tíz éven belül térülnének meg, méghozzá az olajimporton való megtakarításoknak köszönhetően, derült ki Mark Lynas környezetvédelmi szakember elmondásából, aki segítséget nyújtott a kormánynak a terv kidolgozásában. “A lényeg, hogy ez egy olyan dolog lenne, amelyben a Maldív-szigetek lennének az elsők a világon” -mondta a szakember.

Klímakutatók szerint, a tengerszint további emelkedése miatt a Maldív-szigetek (körülbelül 1200 sziget) közül rengeteg eltűnhet, mivel sokuk alig másfél méterrel emelkedik ki a vízből. Az előzetes becslésekhez képest, a klímaváltozás folyamata felgyorsult – hívta fel a figyelmet a szakértők múlt héten Koppenhágában tartott találkozója. Véleményük szerint a gleccserek és jégtakarók olvadása akár egy méterrel is növelheti a tengerszint magasságát a század végére.

Ajánlott tartalom

2019 óta már 184 millió új fát ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el - mondta az agrárminiszter a közösségi oldalára hétfőn feltöltött videóban.