A Marson jeget találó technológiával földi vízkészletek is felkutathatók

A technológia, amellyel néhány éve nagy mennyiségű jeget találtak a Mars felszíne alatt, vízkészletek felkutatására is alkalmas lehet a Közel-Keleten – vélekednek szakértők.

Az ENSZ Alexandriában tartott vízügyi konferenciáján Essam Heggy, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tudósa kifejtette: a Mars-kutatásnál alkalmazott radartechnológia alkalmas lehet földi vízkészletek felkutatására is a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, s ezen keresztül hozzájárulhat a kiszáradó térségben potenciálisan kialakuló konfliktusok megelőzéséhez is.

A Marsis elnevezésű berendezést eredetileg egy szondára szerelték fel, segítségével rádióhullámok voltak kibocsáthatók, amelyek a Mars felszíne alá 3,7 kilométerrel is képesek voltak lehatolni. Ugyanez a technológia képes lenne érzékelni a földi sivatagok alatt akár 1 kilométer mélyen fekvő vízrétegeket is – mutatott rá Heggy.
A NASA által már elkészített felvételek többek között kimutatták, hogy Szudán különösen száraz Darfur-régiójának egy része alatt 6 ezer éves tavak és völgyek húzódnak.

“Ezeknek a felvételeknek a hiányában a sötétben tapogatózunk” – magyarázta Heggy, aki arra is rámutatott: miközben a gazdag közel-keleti országok bármely más államnál többet költenek olajforrások felkutatásra, a vízkészletek azonosítására szinte semennyit nem hajlandók áldozni.
“A víznek nincs helyettesítője. Ennek ellenére nem keressük” – mondta a kutató, hozzátéve, hogy a vízhiány potenciális konfliktusok forrása lehet a térségben.

Ajánlott tartalom

Újrahasznosítható csomagolóanyagról döntöttek

Az élelmiszerek csomagolásában lévő „örök vegyi anyagok” tilalmát kezdeményezik.