A megújuló energia platform támogatja az elektromos autók elterjedését

A Nemzeti Megújuló Energia Platform (NMEP) támogatja az Európai Bizottság javaslatát az elektromos autók elterjedésének elősegítésére.

A platform az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság a múlt héten terjesztette elő a “Tiszta energiák a közlekedésben” című csomagot, amelynek része az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítését előmozdító irányelv-tervezet is. Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke már korábban is hangsúlyozta: a tiszta üzemanyagok elterjedését akadályozza, hogy nincs elegendő töltőállomás és jármű. A tagállamok számára a csomaghoz tartozó irányelv-tervezet 2020-ra kötelező célokat tűz ki a töltőállomások minimális számáról, valamint EU-szinten szabványos csatlakozódugaszt határoz meg – emeli ki a platform. A javaslat szerint az elektromos járművek töltőállomásainak száma Magyarországon 2020-ra el kell, hogy érje a 68 ezret, és ebből 7 ezernek nyilvánosan hozzáférhető töltőállomásnak kell lennie. A megújuló energia platform szerint az elektromos hajtású közlekedés fontos szerepet játszik a megújuló energiák elterjesztésében, és hozzájárul a levegőszennyezés elleni küzdelemhez is – indokolja a szervezet, hogy miért támogatja a bizottsági javaslatot.

Véleményük szerint a kitűzött célok akkor teljesülhetnének a leggyorsabban, ha azok, akik nyilvános parkolókat működtetnek, kötelezve lennének a töltőállomások kiépítésére. Így például az áruházakat, mélygarázsokat, mozikat, színházakat, középületeket, vagy a fizetős parkolókat üzemeltetőknek mind elektromos töltőállomásokat kellene létesíteniük. Emellett új épületek építését csak akkor szabadna engedélyezni, ha ott biztosítanák az elektromos töltés lehetőségét. Változtatni kellene az áramszolgáltatás jogi szabályozásán is, mivel jelenleg csak azok értékesíthetnek elektromos áramot (akár a legkisebb, például egy autó feltöltéséhez szükséges mennyiségben), akik áramkereskedői engedéllyel rendelkeznek – veti fel az NMEP.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.