A megújuló energiaforrások tudatos felhasználása

A tudatos energiafogyasztás lényege, hogy a zöld forrásokból előállított energiát tudatosan és gazdaságosan használjuk fel. A megújuló energiaforrások alkalmazása korlátozott, éppen ezért célratörőbb eljárást és szemléletváltást követel.

A zöld energia elnevezés a megújuló energiák előállítását jelenti, ezek közé tartozik a szél, a víz, a nap, a geotermikus és a biogázból előállított energia is. Bár már itthon is kialakult és közel 10 éves múlttal rendelkezik az energia tudatos felhasználásának és a megújuló energiaforrások felhasználásának a trendje, ez nem a környezettudatos szemléletmód elterjedésének köszönhető. A fogyasztókat leginkább anyagi oldalról lehet megfogni: a legnépszerűbb cél, hogy kevesebbet kelljen fizetni az energiáért. Sőt, már arra is van lehetőség, hogy a megtermelt áramot eladjuk az energiaszolgáltatónak. Az azonban lehetetlen, hogy teljesen függetlenekké váljunk a szolgáltatónktól, ugyanis az önálló energiatermelés maximum 50%-ban tudja kiváltani a mindennapi élethez szükséges energiát.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő adásának vendégeinek véleménye szerint érdemes komoly referenciával rendelkező cégekkel dolgoztatni, mivel az energetika igencsak gyerek cipőben jár Magyarországon, kevés gazán jó szakmérnököt találni a piacon. Fontos, hogy amennyiben tudatos energia felhasználókként energiatakarékos házat szeretnénk építeni, két bizonyítványról ne feledkezzünk meg. Az egyik az energiatanúsítvány, amely teljes képet ad arról energetikai szempontból milyen tulajdonságokkal bír az épület. A másik pedig a megvalósíthatósági tanulmány, amelynek segítségével könnyen utána járhatunk vajon megvalósítható-e, amit elképzeltünk.


szólj hozzá: Egyenlítő 66

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.