A megújuló energiahordozóké a jövő

A megújuló energiák közül jelenleg egyiknek sincs prioritása, ugyanakkor a jövő kétségtelenül a napenergiáé – jelentette ki Mezei Károly az MTI-nek kedden Miskolcon, ahol a fenntartható energiáról rendeztek országos konferenciát és fórumot.

Az energiaéhség jószerivel határtalan, ugyanakkor a gazdaság fejlődésének erős motorja lehet a megújuló energiákon alapuló ipar fejlesztése, és természetesen a munkahelyteremtés, amelyeket ezen ágazat generál – vélekedett az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület települési energiagazdálkodási szakosztályának elnöke.
A szakember egyértelművé tette, hogy jelenleg a megújuló energiahordozók közül sem a biomassza, sem a szél, sem pedig a napenergia nem élvez elsődlegességet.

Tájspecifikus kell, hogy legyenek az új energiahordozók, tehát ahol a legcélszerűbb, ott a biomasszára építsenek, máshol a szélre, megint máshol a Napra, vagy a geotermikus energiára – hangoztatta a szakember, megjegyezve: mindezt a gazdasági és stratégiai szempontok figyelembevételével. Hozzátette: amennyiben a munkahelyteremtés az elsődleges cél, abban az esetben nem feltétlenül a szélenergia hasznosításában kell gondolkodni, akkor ott a biogázra, a biomasszára kell alapozni.

Ha viszont hosszabb távon gondolkodunk, akkor ki kell jelenteni, a biomassza belátható időn belül már káros szén-dioxid emisszió anyag lesz, kikerül a megújuló energiahordozók közül. A fa ugyanis már nem tud olyan ütemben megújulni, mint ahogy azt irtják – tette hozzá.
Marad a nem távoli jövő megújuló energiahordozójának a szél és a Nap, de miután a szél esetleges, egyértelmű, hogy a Nap energiájának hasznosítása hozza majd azt a legújabb ipari forradalmat, amelynek küszöbén már ott állunk, a Napra kell erőinket összpontosítani – hangoztatta Mezei Károly.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.