A megújuló energiák bajnoka lett Mórahalom

Magyarország minden negyedik települése – köztük Mórahalom is – megmérette magát a nemzetközi Megújuló Energiaforrások Bajnokságán. A legeredményesebb pályázók a nemzeti forduló díjait az Energiaklubtól, a verseny hazai szervezőjétől vehették át. A bajnokságban azok a települések értek el sikert, amelyek területén a lakosságszámhoz viszonyítva a legmagasabb a megújuló energia-felhasználás. Az 5000-50000 lakosú települések kategóriájának versenyét Mórahalom nyerte.

A nyertesek összesen 773 település közül, három méret kategóriában, egységes európai módszertan alapján kerültek kiválasztásra. 50000 lakos feletti kategóriában első helyezést Tatabánya szerzett, 5000-50000 lakosú kategóriában Mórahalom győzedelmeskedett, és 5000 fő alatti települések között Patca bizonyult a legjobbnak. A Mórahalomnak járó elismerést február 12-én, Budapesten Pásztor József fejlesztési referens vehette át, akinek sok szerepe van a megújuló energiák hasznosítása körül a városban. A második és harmadik díj is az ország déli részébe, Orosházára, illetve Komlóra vándorolt.

Az önkormányzat összes intézményének hőellátását egy 4600 kW teljesítményű termálvizes fűtési rendszerrel biztosítják. Emellett összesen 317 kW teljesítményű biomassza kazán működik a városban, számos közintézményre napkollektorokat és napelemeket telepítettek. Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán szerint a helyi közösségek egyik legfontosabb kihívása, hogy az energiát önmaguk számára állítsák elő, hiszen a kiadások jelentős részét az energiaköltségek teszik ki. Továbbá a város vezetője hozzátette: a díj átvétele után azt remélik, a lakosság is egyre jobban felfedezi a megújuló energiákban rejlő lehetőségeket, és egyre több háztartás hasznosítja majd a nap sugarait vagy a termálvizet a fenntarthatóság jegyében.

forrás: szegedma.hu

Ajánlott tartalom

Csökkent az Alteo negyedéves bevétele az erőteljesen mérséklődő villamosenergia-árak miatt

Az Alteo Nyrt. konszolidált árbevétele az első negyedévben meghaladta a 26,6 milliárd forintot az előző év azonos időszakában elért 36 milliárd forintot követően, a 26 százalékos csökkenést elsősorban a szignifikánsan alacsonyabb energiapiaci árkörnyezet okozta a hő- és villamosenergia-termelés szegmensben - közölte az energetikai szolgáltató- és kereskedővállalat a tőzsde honlapján kedden.