A megújuló energiáról állapodnak meg az észak-amerikai vezetők

Ezen a héten várhatóan megállapodást köt az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó vezetése arról, hogy 2025-ig az észak-amerikai energiaszükséglet felét megújulókból fedezzék. Tavaly ez az arány 37 százalék volt.

Obama energiaügyi tanácsadója, Brian Deese arról beszélt, hogy a jelentős növekedést részben hatékonyságnöveléssel érnék el. Az Egyesült Államok és Mexikó jelenleg nagyrészt fosszilis energiahordozókra támaszkodik, az energiarendszer átalakulásának azonban lökést adhat, hogy nem egyéni vállalásokkal, hanem közös nyilatkozattal kötelezik magukat az országok.

Deese szerint a változást nemcsak a leköszönő elnök politikai döntései ösztönzik, hanem az is, hogy a tiszta energia költségei olyan jelentős mértékben csökkentek, amit még néhány évvel ezelőtt sem tudtak megjósolni az elemzők.

Barack Obama Ottawában találkozik szerdán Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel és Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel. Az egyik legfontosabb napirendi pont a globális felmelegedéssel szembeni küzdelem lesz. Az Egyesült Államok és Kanada már korábban megállapodott, hogy az olaj- és gázipar metánkibocsátását a következő évtizedre legalább 40 százalékkal csökkentik a 2012-es szinthez képest, ehhez az egyezményhez most Mexikó is csatlakozik.

Kanada egyébként már most is bőven megfelel a megújulókról szóló államközi megállapodásnak, lévén 81 százalékban zöldenergiára támaszkodik. Az Egyesült Államokban ez a szint 33 százalék, Mexikóban mindössze 18.

http://24.hu/

Ajánlott tartalom

Féláron juthat most hőszigeteléshez állami támogatással

Lassan 2 hete elindult az otthonfelújítási támogatás igénylésének a lehetősége. Ön pályázik?