A megújuló szektorban vannak az új álláslehetőségek

Amerikában a legnagyobb sebességgel növekvő munkakör a szélturbina-szakembereké. Míg a földgáz- és olajiparban csökkent az állások száma, a megújuló energiák ágazatában tizenkétszer gyorsabban nőtt, mint a gazdaság egészében.

Pont ezt a jól teljesítő szektort ignorálja Donald Trump fosszilis-párti energiapolitikája – és a magyar törvényhozás. Amint arról beszámoltunk, az új építésű szél- és napenergia erőművek már olcsóbban képesek megtermelni az energiát, mint a fosszilis kapacitások. Nem véletlenül győzködte Al Gore 2016 decemberében Trumpot, hogy munkahelyteremtő programjába -az egyik fő érve, amivel megnyerte a szavazóit- integrálja a tiszta energiás ágazatot is. Az Egyesült Államokban ma a leggyorsabban gyarapodó szakma a szélturbina-szerelő. Az Environmental Defense Fund (EDF) nevű szervezet Climate Corps programjának jelentése szerint 2011-ben ez a munkakör 3,4 millió embernek teremtett állást, 2016-ra viszont számuk 4 millióra nőtt, vagyis tizenkétszer gyorsabban nőtt ez a szakma, mint ahogy a gazdaság többi részében bővült az állások száma. Az elmúlt két évben az amerikai cégek 46%-a vett fel újonnan olyan személyt, akinek a dolga kapcsolódott a cég működésének fenntarthatóvá tételéhez.

Trump fosszilis foglalkoztatási programja

Donald Trump pro-fosszilis energiapolitikája azonban pont a zöld energiák iránti igényt ignorálja, sőt pont ellene megy a gazdaság dekarbonizációjának. Trump azzal harangozta be a Keystone-kőolajvezeték építését, hogy az 28 000 állást fog teremteni. De más források azt állítják, hogy ez erős túlzás: ennek a létszámnak valószínűleg csak az egyhetedét fogja foglalkoztatni a beruházás.

A Fehér Ház honlapja azt állítja, hogy a Climate Action Plan eltörlésével és a szövetségi fennhatóság alá tartozó területek földgáz- és olajkitermelés számára történő megnyitásával 30 milliárd dollárral fog nőni a munkások fizetése a következő 7 évben. Ezt a kalkulációt azonban egy tudósok által nem ellenőrzött tanulmányból szedte a Trump-adminisztráció, egy olyan dolgozatból, amit egy a fosszilis iparág szereplőit tömörítő szervezet íratott.

Az Environmental Defense Fund jelentése szerint viszont a fosszilis ipar éves munkahelyteremtő képessége 4,5%-kal csökkent volt 2012 és 2015 között. A szóban forgó időszakon belül minden évben folyamatos csökkent az állomány, a trend csak 2016 novemberében tört meg valamelyest. Eközben a megújulókhoz köthető állások száma 6%-kal nőtt (2012 és 2015 között). A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Lengyelországban 76 kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig

Lengyelországban 76 SMR típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig - jelentette be kedden Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.