A mesterséges intelligencia 14,5 milliárd dollárt spórolhat a napelem-tulajdonosoknak

Honnan tudhatjuk, hogy egy inverter vagy napelem nem teljesít-e a kapacitásainak megfelelően?

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Erre kell választ adniuk a megfigyelő, monitoring rendszereknek, viszont a mesterséges intelligencia (MI) fényt derített arra, hogy még számos hasznos információt fed még homály az ilyen fajta szolgáltatásoknál. Ezeknek az adatoknak a kinyerésével pedig a MI dollármilliárdos költségeket takaríthatna meg. A napelemes rendszereknél a mesterséges intelligencia, ha hozzáférést kap az eszközkezeléshez, üzemeltetéshez és karbantartáshoz, akkor globális szinten 2024-ben akár 14,48 milliárd dollárnyi költséget spórolhat/teremthet felhasználói oldalon, – erre a meghökkentő eredményre jutott a Raycatch digitális vagyonkezelő társaság tanulmánya. A kutatás során a szervezet 75 naperőmű adatait táplálta be saját, DeepSolar nevezetű mesterséges intelligenciával vezérelt elemző szoftverébe, és a valós adatok elemzésével jutott a fenti következtetésre, írta a pv-magazine.com.

A Raycatch csapata az adatgyűjtést az Egyesült Államokban, Japánban, Németországban, Indiában, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Dániában, Norvégiában, Finnországban, Franciaországban, Spanyolországban, Romániában, Izraelben, Tajvanon és Thaiföldön végezte. A világszerte vizsgált napelemes erőművek összkapacitása 1,2 GW volt. A kinyert adatok a mesterséges intelligencia vezérelte szoftveren keresztül történő futtatása lehetővé tette a Raycatch számára, hogy kiszűrje az információkban rejlő problémákat, mint például a meghibásodott érzékelőket, az árnyékolást, a hőmérsékletváltozást, a felhők és az elektromos problémák okozta anomáliákat.

Miután az adatokból azonosításra kerültek a kiküszöbölhető hibák, a Raycatch csapata az előző 12 hónap termelési szint alapján megbecsülte a „visszanyerhető energia” mennyiségét. A csapat számítása szerint az üzemeknél átlagosan 5,27%-kal több energiát lehetett volna termelni az azonnali beavatkozásokkal. rendelkeztek. Ez a vizsgált erőműveknél százezer dolláros nagyságrendet jelentett. Az eredményt összevonták a SolarPower Europe ipari testület előrejelzéseivel, amely szerint 6,3 milliárd dollár értékű napenergiát veszítenek el 2019-ben az ilyen hibák miatt. Így már könnyen kiszámolható, hogy ha a globális „napenergia-flotta” 2024-re 1448 GW-ra duzzad, akkor az éves szinten 14,48 milliárd dolláros veszteséget is okozhat, ha nem alkalmazzák a mesterséges intelligencia nyújtotta segítséget.

MIK A LEGGYAKRABBAN ELŐFORDULÓ MEGHIBÁSODÁSOK?

Az MI-vezérelt szoftver analitikai tulajdonságai nélkül a kutatók azt állították, hogy az ilyen jellegű hibákra nem derült volna fény, és a napelemes rendszer különösebb visszajelzés nélkül végezte volna a termelést, ugyanakkor csökkentett üzemmódban. Érdekesség még, hogy az elemzett teljesítményproblémák 80%-a a napelemekre volt visszavezethető.

Emellett az inverter hatékonyságának csökkenése a vizsgált napelemes rendszerek 55%-ban, a húrkapcsolás meghibásodása 65%-ban fordult elő. Továbbá megjelentek olyan problémák is, mint a napkövető rendszer meghibásodása, vagy a hibás kábelek, csatlakozók és érzékelők. Az adatelemzés rámutatott a már elhasználódott, cserére érett berendezésekre, azonosította a napelemes rendszer alulteljesítő alkatrészeit. Ez pedig megkönnyítette az üzemeltetők dolgát, és azonnali beavatkozással vissza tudták állítani az adott napelempark maximális teljesítményét.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki még idén ingyenes napelemekre pályázna

A száz százalékban vissza nem térítendő támogatás nagyrészt az alacsony jövedelmű embereket szeretné segíteni.