A mesterséges intelligencia 14,5 milliárd dollárt spórolhat a napelem-tulajdonosoknak

Honnan tudhatjuk, hogy egy inverter vagy napelem nem teljesít-e a kapacitásainak megfelelően?

Erre kell választ adniuk a megfigyelő, monitoring rendszereknek, viszont a mesterséges intelligencia (MI) fényt derített arra, hogy még számos hasznos információt fed még homály az ilyen fajta szolgáltatásoknál. Ezeknek az adatoknak a kinyerésével pedig a MI dollármilliárdos költségeket takaríthatna meg. A napelemes rendszereknél a mesterséges intelligencia, ha hozzáférést kap az eszközkezeléshez, üzemeltetéshez és karbantartáshoz, akkor globális szinten 2024-ben akár 14,48 milliárd dollárnyi költséget spórolhat/teremthet felhasználói oldalon, – erre a meghökkentő eredményre jutott a Raycatch digitális vagyonkezelő társaság tanulmánya. A kutatás során a szervezet 75 naperőmű adatait táplálta be saját, DeepSolar nevezetű mesterséges intelligenciával vezérelt elemző szoftverébe, és a valós adatok elemzésével jutott a fenti következtetésre, írta a pv-magazine.com.

A Raycatch csapata az adatgyűjtést az Egyesült Államokban, Japánban, Németországban, Indiában, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Dániában, Norvégiában, Finnországban, Franciaországban, Spanyolországban, Romániában, Izraelben, Tajvanon és Thaiföldön végezte. A világszerte vizsgált napelemes erőművek összkapacitása 1,2 GW volt. A kinyert adatok a mesterséges intelligencia vezérelte szoftveren keresztül történő futtatása lehetővé tette a Raycatch számára, hogy kiszűrje az információkban rejlő problémákat, mint például a meghibásodott érzékelőket, az árnyékolást, a hőmérsékletváltozást, a felhők és az elektromos problémák okozta anomáliákat.

Miután az adatokból azonosításra kerültek a kiküszöbölhető hibák, a Raycatch csapata az előző 12 hónap termelési szint alapján megbecsülte a „visszanyerhető energia” mennyiségét. A csapat számítása szerint az üzemeknél átlagosan 5,27%-kal több energiát lehetett volna termelni az azonnali beavatkozásokkal. rendelkeztek. Ez a vizsgált erőműveknél százezer dolláros nagyságrendet jelentett. Az eredményt összevonták a SolarPower Europe ipari testület előrejelzéseivel, amely szerint 6,3 milliárd dollár értékű napenergiát veszítenek el 2019-ben az ilyen hibák miatt. Így már könnyen kiszámolható, hogy ha a globális „napenergia-flotta” 2024-re 1448 GW-ra duzzad, akkor az éves szinten 14,48 milliárd dolláros veszteséget is okozhat, ha nem alkalmazzák a mesterséges intelligencia nyújtotta segítséget.

MIK A LEGGYAKRABBAN ELŐFORDULÓ MEGHIBÁSODÁSOK?

Az MI-vezérelt szoftver analitikai tulajdonságai nélkül a kutatók azt állították, hogy az ilyen jellegű hibákra nem derült volna fény, és a napelemes rendszer különösebb visszajelzés nélkül végezte volna a termelést, ugyanakkor csökkentett üzemmódban. Érdekesség még, hogy az elemzett teljesítményproblémák 80%-a a napelemekre volt visszavezethető.

Emellett az inverter hatékonyságának csökkenése a vizsgált napelemes rendszerek 55%-ban, a húrkapcsolás meghibásodása 65%-ban fordult elő. Továbbá megjelentek olyan problémák is, mint a napkövető rendszer meghibásodása, vagy a hibás kábelek, csatlakozók és érzékelők. Az adatelemzés rámutatott a már elhasználódott, cserére érett berendezésekre, azonosította a napelemes rendszer alulteljesítő alkatrészeit. Ez pedig megkönnyítette az üzemeltetők dolgát, és azonnali beavatkozással vissza tudták állítani az adott napelempark maximális teljesítményét.

Ajánlott tartalom

Homlokzati nyílászárók alumíniumból – nem fukarkodnak az előnyös tulajdonságokkal

Az építőipar dinamikusan fejlődő szektor, amely folyamatosan alkalmazkodik az új technológiákhoz és anyagokhoz. Ebben a folyamatban az alumínium nyílászárók mind nagyobb szerepet kapnak. Ez annak fényében cseppet sem meglepő, hogy kiváló tulajdonságokkal és variálhatósággal büszkélkednek. Az alumínium nemcsak könnyű és tartós, hanem a segítségével esztétikus kellem érhető el.