A metánkibocsátás csökkentése kulcsfontosságú a klíma megvédéséért

 A metángáz kibocsátásának csökkentése rövid távon kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni harcban – állapította meg egy nagyszabású ENSZ-jelentés.

A metán az élő szervezetek bomlásakor keletkezik, a szén-dioxiddal szemben rövid ideig marad a légkörben, azonban erőteljesebb hatása van a felmelegedésre – olvasható a BBC hírportálján. Ha a globális felmelegedés mértékét a párizsi egyezményben megállapított határértéken belül akarják tartani, akkor a metánt “sürgős intézkedésekkel” csökkenteni kell. A párizsi egyezmény, melyet 200 ország írt alá, azt a célt tűzte ki, hogy az ipari forradalom előtti értékhez képest 1,5 Celsius-fok alatt tartsa a globális hőmérséklet növekedését. Az 1,5 fokot tekintik a veszélyes felmelegedéshez vezető “kapunak”, innentől a klímaváltozás komoly következményeivel kell számolni.

Tavaly mind a szén-dioxid, mind a metán szintje rekordmagasságot ért el a pandémia megfékezésére hozott korlátozások ellenére, ami pedig jelentősen csökkentette a gazdasági tevékenységet. A jelentés jó híre, hogy létező technológiák alkalmazásával igen alacsony költségekkel gyorsan és jelentősen csökkenthető a metánkibocsátás. A Global Methane Assessment című jelentést és az ajánlásokat egy nemzetközi kutatócsoport készítette az ENSZ Környezetvédelmi Programja (Unep) számára. “A klímaváltozás sok eseménye a vártnál gyorsabban következett be: több a tűz, az erős hurrikán, több a hőhullám, és a metán a legjobb eszköz a kezünkben, hogy a következő 30 évben csökkentsük ezeket a természeti katasztrófákat” – magyarázta Drew Shindell, a tanulmány vezető szerzője.

A tudósok szerint az emberi tevékenységből származó kibocsátást akár évente 180 millió tonnával – 45 százalékkal – lehetne csökkenteni 2030-ig. A metánkibocsátás fő emberi forrásai a fosszilis üzemanyagok ipara, melynek a teljes emisszió 34 százaléka írható a számlájára. A mezőgazdaság 40, a hulladékszektor 20 százalékért felelős. Az Unep szerint a fosszilis üzemanyagok iparágában van a legtöbb lehetőség, hogy alacsony költségen mérsékeljék a metánkibocsátást: az olaj- és gázkutaknál, valamint a termelés és a szállítás során keletkezett szivárgások megszüntetése kevés költséggel komoly metáncsökkentést jelentene. Hamar kifizetődő lenne, mivel a szivárgások kiküszöbölésével több gázt lehetne eladni.

A hulladékszektor a szennyvíziszap lerakásának javításával csökkentheti a metánkibocsátást. A mezőgazdaság az elárasztott rizsföldeken való gazdálkodás javításával segíthet könnyen, ugyanakkor nehezebb a dolga a szarvasmarháktól származó metánmennyiség csökkentésével. A jelentés szerint itt az élelmiszer kidobását lehetne visszafogni, a marhatartást javítani és a fogyasztási szokásokat megváltoztatni, azaz kevesebb húst és tejterméket tartalmazó étrendre áttérni. Ha mindezeket sikerülne megtenni, 45 százalékkal lehetne visszafogni a metánkibocsátást, amivel majdnem 0,3 fokos globális felmelegedést lehetne elkerülni akár 2040-ig.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.