A metánkibocsátás csökkentése lenne a cél

A hazai nagynyomású földgázszállító rendszerben előforduló metánkibocsátások mérésére indít közös projektet az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Miskolci Egyetem, a 869 millió forint összköltségű, állami és uniós támogatást is élvező program a jövő év nyarán kezdődhet el.

A Miskolci Egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a metánemisszió mérésére alkalmas rendszer prototípusát Miskolc közelében, a kistokaji gázátadó állomáson hozzák létre és tesztelik a következő három évben. A rendszer egyik célja, hogy online módon és visszakövethetően rögzítsék az egyes technológiai elemek metánkibocsátásainak mértékét, másrészt az FGSZ meghatározhassa a technológiai műveleteiből fakadó jelenlegi emissziók mértékét, majd a Miskolci Egyetemmel közösen javaslatokat tegyen újfajta eljárásrendek bevezetésére. A magyar állam által is támogatott projekt 2024. július 1-én indul, célja hosszú távon közös új eljárásrendek kialakítása az FGSZ rendszerében az emisszió csökkentésére. A Széchenyi Terv Plusz programban létrejött projekt 518,18 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg, a projekt összköltsége több mint 869 millió forint.

Az egyetem a közleményében emlékeztetett: Magyarországon az emberi tevékenységből eredő metánkibocsátás éves szinten 330 ezer tonna, ennek legjelentősebb forrása a mezőgazdaság, mely a teljes metánemisszió harmadát adja, míg az energiaszektor a metánkibocsátás mintegy 20 százalékáért felel. Idézték a közleményben Varga Juditot, a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnökét, aki szerint a kísérleti projekt nemcsak hungaricummá válhat, hanem országhatárokon túl is hírnevet és elismerést szerezhet a Miskolci Egyetemnek, amelynek két szervezeti egysége, a műszaki földtudományi, illetve és a gépészmérnöki és informatikai kar kapcsolódik be a projektbe. “A világ még csak tapogatózik a metánemisszió csökkentésére vonatkozóan. Elsők lehetünk tehát itt a Miskolci Egyetemen, hogy a tudományos műszerfejlesztés keretén belül kísérleti rendszereket építhessünk ki, egyedi fejlesztési rendszereket próbálhassunk ki” – mondta. Varga Judit kiemelte: az egyetem mérnökképzési hagyományai modern értelmet nyernek, mérnökeik olyan megoldásokat dolgozhatnak ki, amelyek segítenek elérni 2050-re Magyarország klímasemlegességét.

Horváth Zita, a felsőoktatási intézmény rektora a közlemény szerint arról beszélt, hogy több mint kétszáz gazdasági partnerrel működnek együtt és vesznek részt közös pályázatokban és projektekben. Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, a számítások alapján a vállalat metánkibocsátása jelenleg kevesebb mint egy százaléka az országos mennyiségnek, azonban az Európai Unió metánkibocsátás-csökkentési kezdeményezéseivel összhangban fontos, hogy az emissziók csökkentésével az FGSZ is hozzájáruljon az energiaszektor fenntarthatóbb működéséhez.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.