A mézben lévő rovarirtószer kimutatására fejlesztettek ki új módszert kanadai kutatók

A háziméhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtószer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók.

A kanadai Waterloo Egyetem szakemberei egy olyan környezetbarát és teljesen automatizált technológiát dolgoztak ki, amely kivonja a piretroidokat a mézből – olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon. A piretroidok a rovarölőszerek azon két fő csoportjának egyikét alkotják, amelyek hozzájárulnak a méheket veszélyeztető úgynevezett elnéptelenedés szindrómához, amikor egy méhkolóniában a dolgozók hirtelen eltűnnek, magára hagyva és ezzel pusztulásra ítélve a királynőt és a többi méhet. A kanadai szakemberek szilárd fázisú mikroextrakciót (SPME) alkalmazva vonják ki a piretroidokat a mézből, azt vizsgálva, hogy a szerves vegyületek szintje nem haladja-e meg az emberre nézve biztonságos értéket. A mézvizsgálat továbbá segít feltérképezni, hogy hol és milyen mennyiségben használnak piretroidokat. Kémiai tulajdonságaik miatt a piretroidokat hagyományosan nehéz kivonni. “Egy kis mennyiségű alkohol hozzáadásával feloldjuk, mielőtt az automata SPME rendszerrel kivonjuk az anyagot” – magyarázta Janusz Pawliszyn, az egyetem munkatársa.

A gazdák közvetlenül a növényekre permetezik a rovarölőket. Ezek neurotoxinok, amelyek befolyásolják az agy és az idegek működését, bénulást és halált előidézve a rovaroknál. “Reményeik szerint ez a nagyon egyszerű módszer segíteni fogja a hatóságokat annak feltárásában, hogy hol alkalmazzák veszélyes mennyiségben ezeket a rovarirtókat és végső soron segít megóvni a méhpopulációkat” – mondta Pawliszyn. A kutatók által megvizsgált mézek közül azokban, amelyekben kimutattak piretroidokat, mind megengedett mértékben tartalmazták a vegyületet.

 

mti

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.