Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A minisztérium felülvizsgálja a dunakeszi tőzegláp ügyét

A minisztérium felülvizsgálja a dunakeszi tőzegláp ügyét

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán elrendelte a dunakeszi tőzegláppal kapcsolatos főfelügyelőségi határozat minisztériumi felülvizsgálatát, hogy megállapítsa, jogszerű volt-e az eljárás és a döntés – tájékoztatta a zöldtárca az MTI-t.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség megsemmisítette az elsőfokú hatóság döntését, mely szerint lápnak minősül a szóban forgó terület. Az ügyben bírósági eljárás folyik, és számos természetvédelmi civil szervezet is petíciót nyújtott be a környezetvédelmi tárcához ez ügyben.

A civilek szerint az Auchan cégcsoport a védett láp területén bővítené közeli áruházát; a természetvédők korábban már rendőrségi feljelentést tettek, ombudsmani vizsgálatot kértek, és a köztársasági elnökhöz is fordultak. A terület védelmének fontosságát a Magyar Tudományos Akadémia is külön állásfoglalásban erősítette meg.
A környezetvédelmi minisztérium célja, hogy több oldalról megalapozott szakértői vélemény alapján szülessen döntés arról, hogy az adott terület természetvédelmi szempontból lápnak minősül-e, és így a törvény erejénél fogva védett-e – olvasható a tárca közleményében.

Ajánlott tartalom

A mézben lévő rovarirtószer kimutatására fejlesztettek ki új módszert kanadai kutatók

A háziméhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtószer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók.