A mosogatógépekben gombák tenyészhetnek

Hat kontinensre kiterjedt tanulmányukban kutatók olyan, potenciálisan ártalmas gombafajokra bukkantak mosogatógépekben, melyek túlélik a magas hőmérsékletet, a mosogatószerek és öblítősók nagy adagjait, valamint a savas és lúgos kémhatású vizet is.

Az Exophiala dermatitidis elnevezésű fekete élesztőgombát egy rokonával, az E. phaeomuriformis nevű fajjal együtt hat kontinens 101 városának 189 otthonában található mosogatógépekből vett minták jelentős részében mutatták ki: a berendezések 56 százalékánál az ajtó gumitömítésén jelen volt e két gombafaj. Mindkét fajról “tudott, hogy szisztémás betegségeket képes okozni embereknél, és gyakorta telepeket képez a cisztás fibrózissal élő páciensek tüdejében” – áll a tanulmányban. Mindkét élesztőgombafajnak különlegesen nagy a hő-, só- és zsíroldószereket tűrő képessége. Az extrém körülményeket kedvelő gombák ritkán fordulnak elő a természetben, ám úgy tűnik, hogy a háztartási gépek meleg és nedves viszonyai kedveznek túlélésüknek, sőt talán evolúciójuknak is. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ugyanazon faj különböző genotípusainak együttes jelenléte lehetővé teszi a genetikai rekombinációt, amely azzal járhat, hogy eddig ismeretlen patogenitású, új genotípusok alakulnak ki. A tanulmány a Fungal Biology című szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg.

Ajánlott tartalom

Új mérési módszert fejlesztettek villanymotorokhoz

Új eljárást fejlesztett ki villanymotorok dinamikai jellemzőinek méréséhez egy, a Debreceni Egyetem Műszaki Karán működő kutatócsoport.