A nagy divatmárkákkal is mérgezzük vizeinket

Egy friss kutatás szerint a textilgyártás során használt veszélyes vegyszer-csoport, az ún. nonil-fenol-etoxilátok a hagyományos mosási körülmények között kimosódnak a ruhából.

A Ralph Lauren vagy a Calvin Klein vásárlók tudtukon kívül még azokban az országokban is szennyezik a vízbázisokat, ahol ezen toxikus anyagok használatát már betiltották, írja a greenfo.hu. A Greenpeace ma bemutatott tanulmánya bizonyítja, hogy a nagy közismert ruházati márkák (vizsgált cégek listája: Kappa, Converse, Puma, Abercrombie & Fitch, Nike, Youngor, Ralph Lauren, Calvin Klein, Adidas, H&M, G-Star RAW) termékeinek mosásakor veszélyes vegyi anyagok jutnak a vizeinkbe. Ezek a toxikus anyagok a folyóinkba, a tavainkba és a tengerekbe jutva még károsabb, a hormonrendszert károsító anyagokká bomlanak. A Greenpeace kutatás – tudomásunk szerint a világon először – kimutatta, hogy a textilgyártás során használt veszélyes vegyszer-csoport, az ún. nonil-fenol-etoxilátok (vagy NPE-k) a hagyományos mosási körülmények között kimosódnak a ruhából. A kutatás szerint például Ralph Lauren vagy a Calvin Klein vásárlók tudtukon kívül még azokban az országokban is szennyezik a vízbázisokat, ahol a szóban forgó toxikus anyagok használatát már korlátozták, betiltották.

Simon Gergely, a Greenpeace közép-kelet-európai vegyianyag-szakértője elmondta: „A március 22-i Víz Világnapja előtt nem árt szembenézni azzal, hogy nem csak vízhez való hozzáférés jelent egyre nagyobb problémát mind több ember számára, hanem az is, hogy a ruhaipar zavartalanul szennyezi vizeinket. Holott ma már minden adott ahhoz, hogy az ágazat a mérgező vegyszerek kiváltásával áttérjen a veszélytelen anyagok használatára.” „A ruhákon keresztül csak az Európai Unió vizeibe évente több száz tonna kerül az itt egyébként már betiltott vegyszerekből. A szóban forgó nonil-fenol-etoxilátok lebomlásuk során még veszélyesebb anyagokká válnak, a vízbe és a táplálékláncba kerülve rongálják a hormonháztartást, a hím halak elnőiesedéséért viselt felelősségük már bizonyított.” – tette hozzá Simon Gergely.

A Greenpeace 2011-ben kétszer vizsgálta a témát: az egyik jelentés a nagy ruházati és sportruházati vállalatok kínai beszállítói által kibocsátott veszélyes anyagokat vizsgálta, a másik tanulmány pedig a 15 legnagyobb divatmárka ruháiban és cipőiben található nonil-fenol-etoxilátokkal (NPE) foglalkozott. A Greenpeace jelentések arra szólították ezeket a nagy világcégeket, hogy 2020-ra teljes mértékben hagyjanak fel a veszélyes anyagok használatával. A felhívás hatására eddig a Nike, az Adidas, a Puma és a kínai Li-Ning, valamint a H&M és a C&A divatcégek tettek nyilvános kötelezettségvállalásokat. Mivel globális problémáról van szó, a Greenpeace arra szólítja fel a nagy márkák képviselőit, hogy csatlakozzanak a szervezet Detox nevű kezdeményezéshez (8). Az eddig csatlakozott vállalatoktól pedig követelik a zöldek, hogy mihamarabb tűzzenek ki világos és ambiciózus rövidtávú határidőket a legveszélyesebb vegyi anyagok kiiktatására.

Ajánlott tartalom

Szemléletformálásra pályázhattak agrárszervezetek

Gazdák szemléletformálására kapott 60 ezer euró (több mint 20 millió forint) uniós támogatást a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a szlovákiai Gazda Polgári Társulás - közölte az AGRYA hétfőn az MTI-vel.