A Nap fél évig nem kel fel, mégis napelemeket használnak a Spitzbergákon

A sötét téli hónapokban napelemek segítségével árammal látnak el egy sarkvidéki szigetcsoportot, elősegítve a zöld energia felhasználását és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését.

Az Északi-sarkvidék legszélsőségesebb területein, a Svalbard nevű szigetcsoporton, ahol a sötétség majdnem fél éven át tart, forradalmi lépéseket tesznek a zöld energiára való áttérés érdekében. Európa és Norvégia legészakibb földterületeként és a Föld legészakibb pontjaként ismert Spitzbergákon nem hagyják, hogy a sötétség megállítsa a fenntarthatóság felé vezető utat, írta a raketa.hu. 

A Store Norske, az állami tulajdonú norvég energetikai cég, a téli sarki éjszaka idején is ragaszkodik a napelemekhez. Az Isfjord rádióállomás épületét, amely ma már szállodaként működik, 360 darab napelemmel látták el. Ennek a projektnek a célja, hogy elősegítse a sarkvidéki közösségek zöld energiával történő ellátását. Az épület tetejére további 100 napelem telepítését tervezik, amelyek a helyi villamosenergia-szükséglet mintegy felét fedezik majd, ezzel jelentősen csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. Annak ellenére, hogy a Spitzbergákon télen majdnem teljes sötétség uralkodik, a nyári hónapokban a Nap soha nem megy le. A Longyearbyen nevű fővárosban április 20-tól augusztus 23-ig a napsütésé, az „éjféli Napé” a főszerep. Az albedó hatás, azaz a hó és a jég fényvisszaverő ereje, valamint az alacsony hőmérséklet növelik a napelemek hatékonyságát. Ennek ellenére az épületnek még mindig szüksége van fosszilis üzemanyagokra a téli hónapokban. Emiatt a Store Norske más alternatívákat is vizsgál, például szélerőművek építését, hogy tovább elősegítse a zöld energiára való átállást.

Ha ezek a fejlesztések sikerrel járnak, a technológia potenciálisan alkalmazható lesz az Északi-sarkvidék további mintegy 1500 olyan településén és közösségében, amelyek nem csatlakoznak a hagyományos villamosenergia-hálózathoz. Ez egy fontos lépés lenne a sarkvidéki közösségek és az egész világ számára, mivel a terület gyorsabb melegedése már most is komoly hatással van a jégolvadásra és a helyi ökoszisztémákra. Az Északi-sarkvidéki hőmérséklet az elmúlt 40 évben közel négyszer gyorsabban emelkedett, mint a bolygó más részein, és ez súlyos hatásokkal jár mind a helyi lakosságra, mind a globális környezetre. A fenntartható energiamegoldások, mint a napelemek és a szélerőművek, kulcsfontosságúak lehetnek a sarkvidék és az egész bolygó jövőjének megőrzésében.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.