A napelem életet ment és pénzt takarít meg

A Michigani Műszaki Egyetem kutatói kiszámították, hogy évente mintegy 52 000 életet lehet megmenteni az USA-ban azzal, hogy ha napelemekkel váltanák fel a szén alapú áramtermelést.

A korai halálozás évi 2,5 millió dollár kárt okoz halálesetenként, de csak fejenként 1,1 millió dollárt kellene befektetni a megelőzésére. Amerikaiak tízezrei halnak meg idő előtt évente a szén elégetésével kapcsolatos környezetszennyezés okozta betegségek miatt. A szén napelemekkel való kiváltása akár 52 000 életet is megmenthetne 1,1 millió dollár befektetésével életenként, olvasható a Renewable & Sustainable Energy Reviews folyóiratban megjelent cikkben.

Gazdaságilag is jövedelmező lenne

„Más népegészségügyi intézkedésekkel ellentétben, többet is kapunk a megmentett életeken felül” – mondta Joshua Pearce, a Michigan Tech anyagtudományi és elektromérnöki tanára. Azonkívül, hogy életeket ment, a napelem gazdasági értékű elektromosságot termel.” Az elektromosság értékének szenzibilitási analízisével – ami az elektromosság az ország régióin belül eltérő költségeit vizsgálja – kimutatható, hogy az életek megmentésének a napenergia használata révén pénztermelő potenciálja is van. Ez néha akár az évi több millió dollárt is elérheti életenként, állítja Pearce. „Mindenki el akarja kerülni a pénzpazarlást” – fejtegette Pearce. „Csupán az elektromosság általunk vizsgált tiszta szenzibilitási értéke alapján kifizetődő az amerikai életek megmentése a szén napenergiával való kiváltása révén.”

Hatalmas beruházás

Pearce munkatársa a tanulmányban Emily Prehoda, egy energiapolitikával foglalkozó doktori hallgató volt. Fő céljuk az volt, hogy jobb tájékoztatást adjanak az egészségpolitikához. Lektorált folyóiratokból és a környezetvédelmi ügynökségtől gyűjtöttek adatokat, hogy kiszámíthassák az 1 kilowattóra/évre jutó amerikai halálozásokat mind a szén-, mind a napenergia használata esetén. Ezután a napelemek telepítésének az energiaügyi minisztérium által megadott költségeit használva kiszámították a beruházás potenciális visszatérülését.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.