Naperőművek sora épülhet idén a 2016-os kérelemdömping hatására: ez letörheti az árakat. Elemzők szerint a naperőmű-kapacitás bővítése alaposan átalakíthatja a piacot.

A napelem farmerek törhetik le az áram árát

Naperőművek sora épülhet idén a 2016-os kérelemdömping hatására: ez letörheti az árakat. Elemzők szerint a naperőmű-kapacitás bővítése alaposan átalakíthatja a piacot.

A mostani fejlesztések mellett háromezer napelempark kiépítését szorgalmazza a kormány a gazdák földjén.
Kínálati változás: ez alakíthatja át az árampiacot a következő években. Idén idehaza több száz megawatt teljesítménnyel bő- vülhet a kínálat, hamarosan naperőművek sora épülhet. A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) tanulmánya szerint 600–800 megawatt teljesítmény „reálisan létrejöhet”, jócskán átalakítva ezzel az árampiacot.

Összehasonlításként: 2017-ben idehaza összesen 250 megawattnyi naperőmű működött. Miután a szélkerekek építése gyakorlatilag ellehetetlenült, emiatt a fejlesztők figyelme a naperőművek felé fordult. Korábban azonban újabb 2000 megawattra adott elvi engedélyt a Magyar Energetikai és Köz- mű-szabályozási Hivatal. Ezek java részét még 2016-ban a Kötelező Átvételi Rendszer keretében. A rendszerbe befogadott, megújuló erőművek áramtermelését az irányító a következő 20 évben változatlan – támogatott – áron átveszi, így a beruházásmegtérülés jól tervezhető. Ezek zöme most érhet célba, s indulhatnak a fejlesztések. A kutatóközpont munkatársai egy érdekes összehasonlításra hívták fel a figyelmet: tavaly a legmelegebb nyári napokon egy megawatt áram ára (átmenetileg) 100–120 euró körül is alakult, a napelemekben gazdag német piacon csak 40-be került. Az elemzők szerint ha nem lett volna a 250 megawattnyi nap- erőmű-kapacitás, akár 15-20 euróval még több lehetett volna a hazai ár. Ha viszont idén újabb 600 megawattal bővül a hazai piac, az ugyanekkora áresést generál, 1000 megawatt esetén pedig akár az alacsony német árszintre is süllyedhet.

Villanyfarmerek: a szakmai szlengben így nevezik azokat a gazdákat, akik a közeljövőben napelemekkel termelnék az áramot földjeiken. Szilban tavaly ősz óta 2200 napelemtábla ad 499 kilowattnyi áramot. Ehhez hasonló teljesítményű, háromezer, egyenként egyhektáros napelempark kiépítését segítené a kormány mezőgazdasági területekre. A „regisztrált földműves termelők” lesznek a kedvezményezettjei a programnak, amellyel kis teljesítményű napelemparkok létrehozását ösztönzik, írja a kisalföld.hu.

Kétszázmillióba kerülhet egy ilyen beruházás, melynek kisebbik szelete önrész lehet. Az illetékes tárca biztosítja majd az engedélyt a villanyfarmereknek, a felvásárlási kötelezettséget s a kedvezményes hitelt. A naperőművek hálózatra kapcsolását is segítik: a törvénytervezet szerint a szükséges infrastruktúra kiépítését, annak költségeit a hálózati elosztócégeknek (az E.ON és az Elmű-Émász hálózati cégeinek) kell állniuk.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.