A napelem kapacitásunk megvan, most már csak rendszerbe kell integrálni őket

Magyarország nagyrészt elérte a biztonságos energiaellátáshoz szükséges forrás- és útvonaldiverzifikációs célokat, a következő években a rendszerek fenntarthatóságának biztosítása kerül a középpontba – mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese online műhelyvitán.

A MEKH által az MTI-nek pénteken eljuttatott közlemény szerint a Duna Régió országainak Nemzeti Energia- és Klímaterveiről szóló online műhelyvitát a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK), valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezte. A közlemény szerint az eseményen Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese többek között azt hangsúlyozta, hogy megfelelő egyensúlyt kell találni az energetikai rendszerek fenntarthatósága és az energia megfizethetősége között. Arra is rámutatott, hogy Magyarországon az összes beépített napelem-kapacitás mára meghaladja a 2000 megawattot, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a kiegyenlítő piacokon jelentősen megnőttek az árak, ami azt jelzi, hogy a következő nagy feladat a nehezen szabályozható teljesítményű megújuló egységek rendszerbe integrálása lesz. Az eseményen mutatták be a REKK 2020 decemberében kiadott szakértői tanulmányát, amely a Duna Régió országainak energiastratégiáit, klímavédelmi céljait és az ezekkel kapcsolatos intézkedéseket értékeli – olvasható az energiahivatal közleményében.

Ajánlott tartalom

A Mol hosszútávú célja, hogy a régió zöldebb, önellátóbb legyen

A Mol-csoport frissítette Shape Tomorrow elnevezésű hosszú távú stratégiáját, a vállalat célja, hogy zöldebbé, önellátóbbá és versenyképesebbé tegye a régiót - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.