A napelem kapacitásunk megvan, most már csak rendszerbe kell integrálni őket

Magyarország nagyrészt elérte a biztonságos energiaellátáshoz szükséges forrás- és útvonaldiverzifikációs célokat, a következő években a rendszerek fenntarthatóságának biztosítása kerül a középpontba – mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese online műhelyvitán.

A MEKH által az MTI-nek pénteken eljuttatott közlemény szerint a Duna Régió országainak Nemzeti Energia- és Klímaterveiről szóló online műhelyvitát a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK), valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezte. A közlemény szerint az eseményen Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese többek között azt hangsúlyozta, hogy megfelelő egyensúlyt kell találni az energetikai rendszerek fenntarthatósága és az energia megfizethetősége között. Arra is rámutatott, hogy Magyarországon az összes beépített napelem-kapacitás mára meghaladja a 2000 megawattot, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a kiegyenlítő piacokon jelentősen megnőttek az árak, ami azt jelzi, hogy a következő nagy feladat a nehezen szabályozható teljesítményű megújuló egységek rendszerbe integrálása lesz. Az eseményen mutatták be a REKK 2020 decemberében kiadott szakértői tanulmányát, amely a Duna Régió országainak energiastratégiáit, klímavédelmi céljait és az ezekkel kapcsolatos intézkedéseket értékeli – olvasható az energiahivatal közleményében.

Ajánlott tartalom

Az amerikai áramtermelésben nő a megújuló energia aránya, de továbbra is a földgáz a legfontosabb

Az Egyesült Államok áramtermelésében 2022-ben első alkalommal haladták meg a megújuló energiaforrások a szenet, miközben a legfontosabb nyersanyag továbbra is a földgáz - derül ki az Amerikai Energiainformációs Hivatal (U.S. Energy Information Administration) friss adataiból.