A napelemeknek köszönhetően ismét csökkenhet a távhő ára?

A napelemeknél néhány héten belül felülvizsgálják a feltáplálási stratégiát, és a zárolás tekintélyes részét megnyithatják, továbbá lehetőség mutatkozik a távhő árának újabb drasztikus csökkentésére az önkormányzatok és vállalkozások számára – mondta az 53. Nemzetközi Gázkonferencián az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára kedden Siófokon.

Czepek Gábor hangsúlyozta, a kormányzat számára fontos, hogy ne csak makroszinten, hanem lakossági szinten is törekedjen az ország a függetlenségre az energiaellátásban. Az Energiaügyi Minisztérium felvázolt egy 10 éves, több ezer milliárd forintos energiaszuverenitási munkaprogramot, amely számos nagy fejlesztést tartalmaz – tette hozzá. “Villamosáramban úgy hisszük, képesek lehetünk a teljes szuverenitás elérésére a ’30-as évek elejére” – fogalmazott megjegyezve, hogy a gáz tekintetében nincs ilyen szerencsés helyzetben az ország. Beszélt arról is, hogy az országban jelenleg 5100 megawatt teljesítményű napelem van, ebből 3500 ipari, 2000 háztartási. Az elszámolási problémák rendezését követően, néhány héten belül válik lehetővé az energetikai kormányzat számára a feltáplálási stratégia felülvizsgálata. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elvégezte a szakmai munkát, amelynek alapján úgy látják, hogy a zárolás tekintélyes része megnyitható – közölte.

A távhővel kapcsolatban elmondta, a lakosság hatósági árat fizet, de az önkormányzatok és a vállalkozások úgynevezett önköltségi áron juthatnak energiához. Ennek újabb ármegállapítása október elején várható, amelyben lehetőséget látnak egy újabb drasztikus csökkentésre az önkormányzatok és a vállalkozások számára – fogalmazott az államtitkár. Czepek Gábor kiemelte: a nemzetközi gázkonferencia aktualitását adja, hogy “a mögöttünk és előttünk lévő válság átrajzolta Európa és Magyarország energetikai térképét”. Emlékeztetett az elmúlt évek valamennyi energiapiaci nehézségére, amelyek olyan keresleti piacot eredményeztek, amely egész Európát felkészületlenül érte. Az Európai Unió kitettsége energiahordozók tekintetében körülbelül 71 százalék, Magyarországé 76 százalék – mutatott rá. Élesen bírálta az unió gazdaságpolitikáját ebben a helyzetben, ami oda vezetett, hogy 2022-ben Magyarország energiaszámlája 7 milliárd euróról 17 milliárd euróra emelkedett. “Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy ennek a másfél éves folyamatnak az lett a következménye, hogy oroszról amerikaira cserélte Európa a függőségét a gázellátásban” – jegyezte meg.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar energiapolitika nem engedhetett abból a 3-as célrendszerből, amit már 2010-ben kitűzött maga elé. Az első cél, a villamosenergia-ellátás döntően atom- és napenergiára alapozása, hiszen ez a két forrás az, amely leginkább biztosítja a függetlenséget. Második, hogy Magyarország hálózati összeköttetését mind gáz-, mind villanyinfrastruktúra tekintetében teljes mértékben ki kell építeni és fejleszteni. A harmadik pedig az, hogy az olajszektor mellett legyen egy erős nemzeti vállalata az országnak a villamos- és gázszektorban is. Czepek Gábor emlékeztetett arra, hogy a legnehezebb időkben sem kellett szembenéznie az országnak ellátásbiztonsági problémákkal, ami “nem kis mutatvány volt”, továbbá hogy a kormányzat elejétől kezdve kiállt a rezsicsökkentés megvédése mellett minden lehetséges eszközzel. Megjegyezte, ma már alig van olyan európai ország, amely kisebb-nagyobb mértékben ne vezetett volna be lakossági dotációt az energiapolitikában. “A magyar kormány a rezsicsökkentés mellett kitartott és a jövőben is ki fog tartani” – szögezte le.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.