A napelemekre is vállalnak teljesítménygaranciát

A Munich Re új biztosítási termékkel jelent meg a piacon a fotovoltaikus rendszerek (PV) gyártói számára, amely kiegészítheti a gyártók által vállalt teljesítmény-garanciát.

Egyre több napelem, illetve szélturbina gyártó vállal teljesítménygaranciát termékei után, amely garanciavállalás azonban komoly terhet jelent a gyártók mérlegére, és leköti a fejlesztésekhez szükséges tőkét, írja a biztositasiszemle.hu. A Munich Re új terméke fedezetet nyújt azon kockázatra, ha a gyártó által garantált teljesítményszintet nem képes biztosítani a napelem, a vállalt garancia miatt pedig fizetésképtelenség helyzete állna elő.A viszontbiztosító a Deutsche Bankkal közösen fejlesztette ki a terméket, melyet a közelmúltban először vettek igénybe Dél-Olaszország egyik napenergia-parkjában. A termék világszerte, többek között az Egyesült Államokban is elérhető, olyan napenergia-parkok számára, melyek teljesítménye meghaladja a 20 megawattot.

A Munich Re 2009 óta nyújt biztosítást napelem modul gyártóknak, de eddig a gyártó fizetésképtelenségére nem vonatkozott a fedezet. Ilyen biztosítás nélkül a bankok nem biztos, hogy hajlandók finanszírozást nyújtani. Amennyiben a modulok teljesítménye nem éri el a garantált szintet, és gyártó fizetésképtelensége miatt nem vonható felelősségre, a Munich Re vállalja a biztosított kártalanítását, vagyis kompenzálja a lecsökkent teljesítményért. Dr. Thomas Blunck, a Munch Re igazgatóságának tagja a termékfejlesztés kapcsán elmondta: „az opcionális fedezettel az volt a célunk, hogy még inkább megkönnyítsük a napenergia parkokba történő beruházásokat, azáltal hogy a modulgyártók fizetésképtelenségének kockázatát fedezzük, hiszen egy ilyen biztosítással könnyebben kiszámíthatóvá és stabilabbá válik a parkok által generált cash flow. Ezáltal javul a nagy projektek finanszírozáshoz való hozzáférése is.” A termékek először bankokon keresztül hozza forgalomba a viszontbiztosító.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.