A napelemes rendszer kialakításának 9 lépése

Sokak nincsenek tisztában azzal, hogy miként is működik, milyen lépésekből áll egy napaelemes rendszer kialakítása, ezért ebben a cikkben bemutatjuk azokat a lépéseket, amik a folyamatleglényegesebb mérföldköveit képezik.

Ajánlatkérés

Az ajánlatkérés a legelső lépés a napelemes rendszerek kialakításának folyamatában.

Személyes konzultáció

Az ajánlatkérést követően általában egy értékesítő felveszi az ajánlatkérővel a kapcsolatot, amely során leegyeztetik és pontosítják az ügyfél igényeit és lehetőségeit.

Ajánlatadás

A pontos igények és lehetőségek tudatában az ajánlatadó cég szakemberei a helyszíni felmérést követően elkészítik az adott rendszerre vonatkozó árajánlatot, melyet részletesen is ismertetnek az ügyféllel.

Szerződéskötés

Amennyiben az ajánlatban foglaltak elnyerik az ügyfél tetszését, akkor megköttetik a szerződés, mely részletesen tartalmazza a kivitelező cég vállalásait és a kialakításra kerülő napelemes rendszer sajátosságait.

HMKE igénybejelentés

Az egyik kezdeti lépése a háztartási méretű kiserőmű (HMKE) igénybejelentése a területen illetékes szolgáltató felé. Ezt a folyamatot a kivitelezést vállaló cég engedélyeztetést végző munkatársai végzik az ügyfelek megfelelő adatszolgáltatását is kérve.

Tervezés és a csatlakozási dokumentáció benyújtása

A rendszer pontos megtervezését elvégzik a kivitelező cég szakemberei, majd többek között ezek alapján benyújtásra kerül a csatlakozási dokumentáció a hálózati szolgáltató felé.

Kivitelezés

A napelemes rendszerek kialakításának egyik leglátványosabb része a kivitelezés. Az ügyféllel egyeztetett időpontot követően megkezdődik a szerkezet elhelyezése a kijelölt tetőszerkezeten. Ez a folyamat egy HMKE esetében csupán pár napot vesz igénybe.

Hálózatra való csatlakozás

A kivitelezést és minden engedély beszerzését követően hálózatra csatlakoztatható a kialakított napelemes rendszer.

Termelés

Amennyiben már az összes engedély rendelkezésre áll és a szolgáltató engedélyezte a hálózatra való termelést, akkor gondtalanul élvezhető a zöld energia előállítása és az áramszámla drasztikus lecsökkenése, esetleges megszűnése.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.