A napelemes rendszer kialakításának 9 lépése

Sokak nincsenek tisztában azzal, hogy miként is működik, milyen lépésekből áll egy napaelemes rendszer kialakítása, ezért ebben a cikkben bemutatjuk azokat a lépéseket, amik a folyamatleglényegesebb mérföldköveit képezik.

Ajánlatkérés

Az ajánlatkérés a legelső lépés a napelemes rendszerek kialakításának folyamatában.

Személyes konzultáció

Az ajánlatkérést követően általában egy értékesítő felveszi az ajánlatkérővel a kapcsolatot, amely során leegyeztetik és pontosítják az ügyfél igényeit és lehetőségeit.

Ajánlatadás

A pontos igények és lehetőségek tudatában az ajánlatadó cég szakemberei a helyszíni felmérést követően elkészítik az adott rendszerre vonatkozó árajánlatot, melyet részletesen is ismertetnek az ügyféllel.

Szerződéskötés

Amennyiben az ajánlatban foglaltak elnyerik az ügyfél tetszését, akkor megköttetik a szerződés, mely részletesen tartalmazza a kivitelező cég vállalásait és a kialakításra kerülő napelemes rendszer sajátosságait.

HMKE igénybejelentés

Az egyik kezdeti lépése a háztartási méretű kiserőmű (HMKE) igénybejelentése a területen illetékes szolgáltató felé. Ezt a folyamatot a kivitelezést vállaló cég engedélyeztetést végző munkatársai végzik az ügyfelek megfelelő adatszolgáltatását is kérve.

Tervezés és a csatlakozási dokumentáció benyújtása

A rendszer pontos megtervezését elvégzik a kivitelező cég szakemberei, majd többek között ezek alapján benyújtásra kerül a csatlakozási dokumentáció a hálózati szolgáltató felé.

Kivitelezés

A napelemes rendszerek kialakításának egyik leglátványosabb része a kivitelezés. Az ügyféllel egyeztetett időpontot követően megkezdődik a szerkezet elhelyezése a kijelölt tetőszerkezeten. Ez a folyamat egy HMKE esetében csupán pár napot vesz igénybe.

Hálózatra való csatlakozás

A kivitelezést és minden engedély beszerzését követően hálózatra csatlakoztatható a kialakított napelemes rendszer.

Termelés

Amennyiben már az összes engedély rendelkezésre áll és a szolgáltató engedélyezte a hálózatra való termelést, akkor gondtalanul élvezhető a zöld energia előállítása és az áramszámla drasztikus lecsökkenése, esetleges megszűnése.

Ajánlott tartalom

80 ezres erkélynapelemet kezdett árulni a német szupermarket

Lidl és Aldi Nord lép be Németország erkélynapelem piacára, de Magyarországon nem lesznek elérhetők jogi korlátok miatt. Lidl terméke 219 euró, 150 watt, míg Aldi Nordé 350 watt és 469 euró.