A napelemes támogatása múlhat rajta – mutatjuk a dátumokat

Új elszámolási rendszert vezetnek be 2021 nyarán, amelynek részleteit még nem ismerjük pontosan.

0 forintos villanyszámla? Az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekkel lehetséges! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

2021 január 1-én indult el az az otthonfelújítási program, melyben számos bel- és kültéri munkára lehet támogatást igényelni. Korábbi cikkünkből kiderült: a szakértők arra számítanak, hogy a támogatás komoly fellendülést fog hozni a napelemek hazai piacán, érdemes azonban két dátummal tisztában lenni, ha valaki otthoni napelemeket szeretne.

A Napelem.blog.hu hívta fel a figyelmet, hogy június 30-ig ajánlott lezárni az otthonfelújítási támogatásból finanszírozott rendszerek kiépítését, hiszen ezt követően egy új szabályzás lép életbe. Július 1-től már csak a bruttó elszámolásban köthető meg szerződés a szolgáltatóval. A rendszer részletei egyelőre nem ismertek, de az biztos, hogy hátrányosabb lesz, mint a jelenlegi, úgynevezett szaldós elszámolás.

Emellett az elosztói szabályzat is frissül, ami kellemetlenül érintheti azokat, akik napelemes rendszerükhöz egyfázisú invertert akarnak telepíteni. Az új módosítás értelmében egyfázisú termelőegység 2,5 kilovoltamperig (kVA) csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett pedig csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú háztartási méretű kiserőmű esetén a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet. A változtatásra azért volt szükség, mert az egyre népszerűbb napelemek terhelést jelentenek a korszerűsítésre szoruló hálózat számára.

A szabályzat április 30-a után beadott csatlakozási igények esetén lesz érvényes. A blog szerint a módosítással minimum 100 ezer forinttal nőhet a napelemes projekt költsége, ha az ember egyfázisú invertert használna. Amennyiben valaki ilyen rendszert szeretne kiépíteni, annak érdemes mielőbb befejeznie a munkálatokat. Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy amennyiben valakinek nem elegendő az alanyi jogon járó 32 amper, úgy teljesítménybővítést kell igényelnie. Az ügyintézés adott esetben hónapokig is eltarthat, így az ember akár a szaldós elszámolás június 30-i határából is kicsúszhat.

Megoldást jelenthet az inverter szoftveres korlátozása, illetve az exportlimitálás – előbbi energiaveszteséghez vezethet, utóbbi viszont jelentősebb extra költségekkel járhat. Egy másik lehetőség a több inverter használata, előbbi két opcióról ugyanakkor még nem tudni, hogy valóban elfogadja-e majd a szolgáltató.

 

A villanyautosok.hu táblázatban összefoglalták a közelgő változások dátumát.

50%-os lakásfelújítási pályázat indulása 2021. január 1.
Kedvezményes hitel esetén az 50%-os lakásfelújítási pályázat legkorábbi benyújtása 2021. március 1.
Egyfázisú, 2,5 kW feletti teljesítményű inverter telepítésének határideje 2021. április 30.
Bruttó elszámolás bevezetése részben állami támogatásból finanszírozott rendszerre 2021. július 1.
30-40%-os dedikáltan napelem telepítésre vonatkozó állami támogatás indulása 2021. július 1.
50%-os lakásfelújítási pályázat benyújtásának végső határideje 2022. december 31.
Szaldós elszámolás kivezetésének határideje 2023. december 31.
Bruttó elszámolás bevezetésének dátuma 2024. január 1.

Ajánlott tartalom

Néhány nap és ingyen napelemekre pályázhat – részletek

4 nap és beadhatja pályázatát az ország eddigi legnagyobb kerettel rendelkező napelemes pályázatán.