A napenergia mára a történelem legolcsóbb áramforrása

Mindazok, akik figyelemmel kísérik az energetikai szektor fejleményeit, tudják, hogy a napenergia már nemcsak a jövő, hanem a jelen is.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) World Energy Outlook 2020 című tanulmánya szerint a napenergia mára a történelem legolcsóbb áramforrása lett. Ez pedig nyilvánvalóvá teszi azt is, hogy a technológia meghatározó szerepet fog betölteni mindannyiunk életében. A jövő felé mutat az a tény is, hogy a napelemes rendszerek révén október 12-én már a teljes dél-ausztráliai keresletet ki tudta elégíteni a zöld energia úgy, hogy semmilyen más fosszilis energiaforrás nem járult közre. Innentől kezdve pedig nem kell meglepődnünk azon sem, ha ugyanerről számolnak majd be más országok, térségek. A hatékonyság fokozatos növekedése és a napelempanelek költségeinek csökkenése a napenergiát az áramtermelés leglogikusabb alternatívájává változtatta. A brit kormány például rámutatott arra, hogy a nap- és szélenergia 30–50%-kal olcsóbbnak bizonyult az eredetileg becsültnél. Ráadásul 2020 első negyedévében az ország teljes villamosenergia-igényének legalább 47%-át fedezték a megújulók. A németországi eredmények is hasonlóak: idén január és június között az elfogyasztott áram 42%-át a napelemek és a szélerőművek állították elő.

A napelemes technológia töretlenül fejlődik, és még mindig vannak olyan kihasználatlan potenciálok, mint például a perovszkitok, amelyek jelentős hatékonyságnövelést ígérnek. A napelemek ráadásul szinte bárhová felszerelhetők, például India vízcsatornáit boríthatják, a német autópályák fölé biztosíthatnak tetőt, vagy a vízen lebeghetnek.

Manapság az egyetlen akadálya a minél intenzívebb térnyerésnek, hogy a jelenlegi hálózatok nem képesek megfelelően kezelni a betermelt energiamennyiséget. Mindezért szükségszerű lenne egy túlméretezett napenergia és szél alapú villamosenergia-termelő hálózat létrehozása, ami lehetővé tenné az alternatív technológiák további töretlen fejlődését.

A fenntartható jövő kialakításában a legtöbb ország részéről az energiaipar és a gazdaság dekarbonizálása az egyetlen logikus lépés. A napelemes és szélerőművek által megtermelt energia tárolási technológiákkal való kiegészítése már most is a leghatékonyabb módja annak, hogy egy ország energiaszövetét tápláljuk.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a legegyszerűbben telepíthető napelem?

Az olasz Fly Solartech új, 60 cellás TOPCon napelemet mutatott be, 17,87% teljesítmény-átalakítási hatékonysággal.