A napenergia második virágkora vár Csehországra

Az ország az összes energia-igényének akár 50 százaléka decentralizált, megújuló energia-termelő forrásokból biztosítható.

A napenergia egy kiemelt jelentőségű és drága kitérőnek bizonyult a cseh állam számára, amely a közel egy évtizede bevezetett, rosszul célzott és merev ösztönző-rendszer miatt több milliárd korona támogatást nyelt el. Úgy tűnik azonban, hogy újra felragyog a napenergia időszaka, ezúttal azonban a háztartásokra és nem az úgynevezett napfény-bárókra alapozva.

Egyes becslések szerint a napenergia felhasználásának támogatására kifizetett milliárdokból már az ország minden házára napelemeket rakhattak volna. A támogatások azonban más zsebekben landoltak és a napelemek, amelyek többnyire mezőkön találhatóak, a nemzeti áram-rendszert táplálják, meglehetősen drágán.

Közeleg azonban a második a napenergia-felhasználás második, a háztetőkre szerelt panelekre alapozott fellendülése. Ez az, amelyre az állami ellenőrzés alatt álló energetikai óriás-vállalat, a ČEZ számít, amikor bevételi forrásainak szélesítését fontolgatja.

Az erősödő érdeklődés egyik oka, hogy ezek a panelek egyre inkább kombinálhatóak olcsóbb, de fejlettebb akkumulátorokkal. A kérdés tehát nem arról szól, hogy a rendszer vagy használható, vagy nem, hiszen az elektromos energia már hosszabb ideig,  egyéb célokra is tárolható.

A ČEZ ebben az évben indította el napenergia-hasznosítási kezdeményezését. Eddig 50 szerződést már megkötött, további 100 pedig az év végére várhatóan megszületik. További 1,200 megrendelés előkészítése,  lakások és vállalkozások számára folyamatban van.

Pavel Cyrani, a ČEZ kereskedelmi vezetője az az ember, aki irányítja a napenergia széleskörű alkalmazását célzó programot. Úgy látja, hogy a decentralizált energia-termelés, a háztetőktől a saját energia-igényeiket megtermelő vállalkozásokig bezárólag, valószínűleg a jövő legfontosabb kérdéskörévé válik. „Ez egy meghatározó folyamat kezdete. Az állami energia-stratégia kidolgozásának egyik fontos összefüggése, hogy az összes energia-igény akár 50 százaléka a decentralizált energia-termelő forrásokból származhat.”

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.