A napenergiarekorder legnagyobb zöld épület már üzemel Kínában

A világ egyik legnagyobb napenergiával működő épületét avatták a közelmúltban Kína Töcsou (Dézhou) nevű városában. Arrafelé a lakosság mintegy ötöde a napenergia-iparban dolgozik, és a legtöbben napkollektorral állítják elő a lakásuk melegvizét.

Új ipari forradalom készül.Kínában, mely városai túlzsúfoltságának is köszönhetően, egyfelől vezeti a világ legádázabb légszennyezőinek listáját, másfelől viszont a megújuló energiaforrások kutatás-fejlesztésében is világelső. Tény, hogy az ország egyelőre összes energiaszükségletének 70%-át fosszilis forrásokból, főleg szenet égető hőerőművekkel fedezi, ezzel párhuzamosan viszont a megújuló energia frontján is jelentős fejlesztéseket hajtott végre. Lassan, de biztosan a szél- és napenergia veszi át Kínában a legfontosabb energiaforrás szerepét, írja az epitinfo.hu.

A folyamatosan növekvő populáció egyre nagyobb nyomást gyakorol a kínai kormányra, hogy támogassa az alternatív energiamegoldások további intenzív kutatását. Az ország igen szegény természeti erőforrásokban, miközben energiaigénye folyamatosan nő -, ez új, a tiszta energia terén zajló ipari forradalom lehetőségét sürgeti Kínában.

Ezt igazolja az is, hogy itt található a világ eddigi legnagyobb méretű, napenergiával működtetett és innovatív zöld technológiákat hasznosító épülete is. Az irodaház Északnyugat-Kínában, Töcsou (Dézhou) városában, Sangtung (Shangdong) tartományban épült fel. Területe összesen 75 ezer négyzetméter.

Az épületben kiállítási központok, tudományos kutatóintézetek, konferencia- és oktatótermek, egy fenntartható elven működő hotel és egy szórakoztatópark is helyet kapott. Az irodaház a Nap és Hold Oltára nevet kapta. Belső terei fehérsége a tiszta energiát szimbolizálják, külsejét pedig egy 5 ezer négyzetméter alapterületű napelemsor borítja. A napelemeken kívül egyéb innovatív zöld technológiákat is beszereltek az épületegyüttesbe. A tartószerkezet mindössze 1%-ban tartalmaz acélt, rendkívül fejlett tető- és falszigetelése következtében pedig az épület 30 százalékkal kevesebb energiát emészt fel, mint amennyit a nemzeti energiatakarékossági szabvány előírna. Az épület összes energiaszükségletének mintegy 95 százalékát alternatív energiaforrásokból fedezik.

Az épület megálmodói úttörő módon hasznosítják a napenergiát és az energiatakarékos technológiákat, beleértve számos olyan újítást, amely óriási mértékben lendítheti előre a napenergia tömeges alkalmazását.

Nem véletlen, hogy a napenergia felhasználhatóságát kutató szakemberek nemzetközi szervezete, az ISCI ezt a várost választotta nemzetközi találkozójának helyszínéül. Töcsout nyugodtan el lehet nevezni napvárosnak, hiszen az itt élő öt és fél millió ember közül a legtöbben a napenergiával működő meleg vizes rendszert választották otthonaikhoz, továbbá a város majdnem minden háztetőjén található napelem.

A fogyasztók számára ez persze nem csak környezettudatos, sokkal inkább gazdasági döntés. A napkollektorokkal fűtött meleg vizes rendszer alapmodellje mindössze nagyjából 1500 jüanba, azaz valamivel több, mint 42 ezer forintba kerül, és legkésőbb öt és fél éven belül megtérül az ára.

A városban egyébként is rendkívüli módon elterjedt a napenergia-hasznosítás: az utcák éjszakai megvilágításától kezdve a turistáknak szánt városnéző járgányokig szinte mindent napenergiával működtetnek. A Greenpeace statisztikái szerint 2007-ben mintegy 800 ezer töcsoui lakos dolgozott a napelemiparban, számításaik szerint ez a szám 2020-ra valószínűleg már majdnem kétszeresére, nagyjából másfél millió főre emelkedik.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki az erkélyre telepítene napelemet!

Néhány százezer forintból telepíthetünk napelemeket, akár az erkélyünkre.