A napenergiával működő figyelmeztető rendszer életeket ment

Az állatgázolás jó módszernek tűnhet azoknak, akik ingyenes táplálékforrást keresnek a recesszió idején.

Viccet félretéve, legtöbbször a szerencsétlen halált halt állatok nem szórakozásból kerülnek az autósok elé.
Az USA-ban Colorado állam régóta keresi a megoldást, egy olyan rendszer kidolgozását, amely védi az állatok és megakadályozza az autóbaleseteket. Az állam – és mindenki – valószínűleg meg fogja jegyezni a Sungi Kim&Hozin Song Zerokill elnevezésű koncepciótervét.

A Zerokill rendszer meglehetősen egyszerű. Napelemes pólusokat telepítenek olyan utak mentén, amelyeket vadon élő állatok gyakran kereszteznek. Az infravörös érzékelők a pólusokon belül felismerik, ha állatok vannak a közelben, és a LED azonnal villogni kezd, hogy figyelmeztesse a sofőröket: egy lény van az út közelében. Az autó fényszórói szintén jelzésértékűek az állatok számára, hogy autó közeledik.

Természetesen több kérdés is felmerül bennünket eme kiváló ötlettel kapcsolatban. Az egyik, hogy lévén napelemes rendszer, milyen karbantartást igényel, és mindezt ki fogja elvégezni? A másik, hogy vajon mennyire hatékony a rendszer – milyen gyorsan képes felismerni a szarvas mozgását, vagy az úton átrohanó sakált, és milyen gyorsan továbbítja a jelet a LED felé? Valószínűleg nem 100 %-os sikerrel dolgozik majd, mindenesetre a segítség mindig értékelendő.
Talán ezután az utak szemetelése is alábbhagy. Az ételmaradékok vonzzák az állatokat, ez pedig nagymértékben felelős az incidensek számának emelkedéséért.

Ajánlott tartalom

Súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában a klímaváltozás

Az Északi-sarkvidéket tanulmányozó tudósok szerint 2050-re a globális felmelegedés miatt az infrastruktúra 70 százalékát és a kritikus infrastruktúra 30-50 százalékát fenyegeti károsodás, amelynek várható költségei több tízmilliárd dollárra rúgnak - számolt be róla a BBC News.