A naperőművek csökkenhetik az áram árát júniusban az európai piacon

Olaszországban heti rekordot döntött a napenergiás termelés.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A május 22-i héten napi rekordot döntött a napelemes energiatermelés Németországban és Franciaországban – számol be a PV Magazine. Előbbi országban május 27-én 353 gigawattórát, utóbbi helyen pedig május 26-án 100 gigawattórát regisztráltak. Olaszországban eközben a heti csúcs dőlt meg 725 gigawattórával, a korábbi, 613 gigawattórás rekordot az április 24-i héten rögzítették. Az előző héthez képest a napenergia-termelés ezen a három piacon nőtt, a legnagyobb mértékben, 88 százalékkal Olaszországban. A német és a francia piacon a fotovoltaikus technológiával történő energia-előállítás növekedése 16, illetve 10 százalékos volt. Spanyolországban és Portugáliában ugyanakkor, miután az előző héten rekordokat regisztráltak, a termelés 23, valamint 17 százalékkal csökkent. Az AleaSoft Energy Forecasting vállalat arra számít, hogy a május 29-i héten Németországban és Spanyolországban növekedni fog a termelés, Olaszországban viszont csökkenhet.

A cég elemzése alapján május 4. hetében a vizsgált európai országban mérséklődött a szélenergia-termelés az előző héthez képest – a vállalat Németország, Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Portugália, Belgium, Spanyolország, Hollandia és a skandináv régió esetében tanulmányozta az adatokat. Ugyanabban az időszakban megemelkedett az elektromosság iránti igény, ennek hátterében a hőmérséklet emelkedése állhatott.

Az érintett periódusban az áramárak is mérséklődtek, igaz, a szélenergiás termelés is visszaesett. Az AleaSoft Energy Forecasting előrejelzése szerint június első hetében csökkenhet az áram iránti igény, ezzel pedig tovább zuhanhatnak az árak. Ez alól kivétel az Ibériai-félsziget, ahol a szélenergiás termelés mérséklődése miatt további növekedés várható. Ami az elemzésben még szembetűnő, hogy míg a nap- és szélenergia egyre inkább előretörőben van, addig a fosszilis energiahordozók ára továbbra is meglehetősen magas. Igaz, ezen a téren is megfigyelhető volt csökkenés, ami szintén befolyásolta az áramárakat.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.