A napfény íze

Hatalmas napelem-mezőt épített belgiumi alkatrész-bázisa tetejére a Toyota. Az így nyert elektromos áram a raktár energiaszükségletének egyötödét képes megtermelni, és évi 1700 tonnával csökkenti a környezet széndioxid-terhelését.

Közel tizenkét futballpályányi, egészen pontosan 80 ezer négyzetméternyi területet foglal el az a napelem-mező, amit a Toyota Motor Europe az alkatrész-raktár tetejére telepített, s e mérettel ez lett Belgium egyik legnagyobb vékonyfilmes installációja. A hétmillió eurós beruházás azonban nem a rekordok megdöntését célozza, hanem nagyon is kézzel fogható célokat szolgál: az így termelt energia a hatalmas raktár éves áramszükségletének 15-20 százalékát képes fedezni. A kivitelezés során összesen 12.800 napelem-panelt használtak fel, amelyek együttes teljesítménye 1.620 MWh évente. A belga, luxemburgi, holland és észak-francia Toyota-partnereket ellátó, hatalmas alkatrészbázis felszerelése napelemekkel újabb lépést jelent a vállalat céljainak megvalósítása, a nulla emisszió elérése felé.

A Toyota Magyarországon is egyre tudatosabban használja fel különféle létesítményeiben a megújuló energiát és a környezetbarát technológiákat. Békéscsabai képviseletük épületeit például a hagyományos rendszerek helyett geotermikus energiával fűtik, ami nemcsak a rezsi erősen megcsappant költségében jelenik meg, hanem a szalon és a szerviz minimumra szorított széndioxid-kibocsátásában is. Hasonlóan környezetbarát gondolkodásmód vezette a miskolci márkakereskedés építtetőjét is, aki napkollektorokat alkalmaz a melegvízellátás megoldására.

Ajánlott tartalom

Mikroműanyagot találtak egy világ körüli vitorlásverseny során vett vízminták mindegyikében

Mikroműanyagot találtak az Ocean Race nevű világ körüli vitorlásverseny során vett vízminták mindegyikében - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása hétfőn.