A NASA új felfedezése

Egy egyetemi hallgató, Olivia Lenz szerint minden ember pazarolja az energiát, bármilyen mozgás, még az utcán való sétálás közben is. De mi lenne, ha a mozgás energiája egy kisméretű elemet töltene?

Olivia Lenz, és két kutatótársa, Hannah Cleverson és Tanya Miracle cink-oxid nanoszálakat terveztek speciális csökkentett gravitációjú repülőgépek fedélzetére. A projektet a NASA houstoni Johnson Space Center-ében valósították meg. A NASA mérnöke, Tamra George mentorálása alatt a trió felfedezte, hogy az alacsony gravitációjú körülmények módosítják az anyagok alakját és hosszúságát, mellyel hatékonyabb lehetne az űrruhákra szerelt akkumulátorok töltése. Ebből következik, hogy az asztronauták saját mozgásukkal termelnék az elektromos energiát.
Energiatárolási képességén túl, a cink-oxid piezoelektromos tulajdonságokat is mutat, vagyis nyomás vagy mozgás hatására elektromos töltés jelentkezik. A piezoelektromos anyagok tehát képesek a rutin mozgások energiáját gyűjteni, mely – ha nem is nagy mennyiséggel – de egy küldetés során hozzájárul az energiaellátáshoz. Másik használati területe a katonaság lehetne, ugyanis a lakott területektől messze eső bevetéseken, vagy gyakorlatokon nincs lehetőség feltölteni az elektromos berendezéseket. Mindemellett a cink-oxid előállítása nem költséges, és megtízszerezi a lítium alapú akkumulátorok életidejét. Tanya Miracle szerint a felfedezés az elektromos autók piacán is hasznos lehet.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.