A német kormány megállapodott az atomerőművek ügyében

A legidősebb reaktor üzemidejét 8, a legfiatalabbét 14 évvel hosszabbítják meg – tette hozzá a miniszter.

Röttgen bejelentette azt is, hogy az energetikai cégeknek extraprofitjuk egy részéről le kell mondaniuk a megújuló energiák használatának elősegítése érdekében. A kormány évi három milliárd euró különadó-bevételre számít tőlük erre a célra. Angela Merkel kancellár és a kormányzó jobbközép koalíció legfontosabb miniszterei több hónapi társadalmi vita után állapodtak meg az atomerőművek üzemidejéről. Egy meg nem nevezett forrás nem sokkal korábban úgy nyilatkozott, hogy a kormány az energetikai cégek különadójával – a korábban közöltekkel összhangban – évi 2,3 milliárd euró extra költségvetési bevételt akar elérni a jövő évtől, de még ezen felül is fizetniük kell a megújuló energiák használatának támogatására.
A megállapodás részleteit a kancellár hétfőn jelenti be.
A környezetvédő szervezetek – különösen a Greenpeace – azonnal bírálták a megállapodást. A német társadalom többsége ellene van a nukleáris energiának.

Rögtön bírálta a döntést Ausztria is. Niki Berlakovich környezetvédelmi miniszter közleményében kijelentette, hogy az kiábrándító, “csapás a megújuló energiák támogatásának politikájára nézve”.
A Handelsblatt című lap pénteken azt írta: az államfő nem fog beleegyezni abba, hogy az ország atomerőműveinek működési idejét jelentősen meghosszabbítsák, s döntését a kancellár kénytelen lesz elfogadni. Christian Wulff tanácsadóinak véleménye alapján arra a következtetésre jutott, hogy az érintett tartományok jóváhagyása nélkül a 17 nukleáris erőmű üzemideje legföljebb kilenc évvel hosszabbítható meg azon felül, amennyit a Schröder-kormány és az energetikai konszernek között 2001-ben létrejött egyezség előirányoz. Az elnöki hivatal egyelőre zárolta a szakértők értékelését, amelynek lényege: kilenc évet meghaladó üzemidő-hosszabbítás esetén nagy a veszélye annak, hogy a parlament felsőháza, a Bundesrat is szót kér az ügyben. Ott pedig a Merkel-kormánynak május óta nincs többsége, vagyis nem tudna keresztülvinni egy ilyen hosszabbítást.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Nincs hozzászólás

  1. Többszöri nekifutásra sem tudom értelmezni a cikket, segítsetek.

    A cikk első fele arról szól, hogy a kormány külön adókat vet ki az energetikai cégekre, és az ebből befolyó bevételt megújulókra fordítja. Ezzel miért van baja a Greenpeace-nek és az osztrák környezetvédelmi miniszternek?

    Nem inkább az atomerőművek üzemidejének meghosszabításával van? Akkor egy mondat rossz helyre került. Vagy én vagyok eltévedve még mindig.