A Nemzeti Fejlesztési Tervben kell megfogalmazni a vízhasznosítás részleteit

A Nemzeti Fejlesztési Tervben kell megfogalmazni a vízhasznosítás részleteit – áll abban a szakmai közleményben, amelyet a “Kezünkben a jövőnk – A víz minden cseppje érték” című, pénteken zárult konferencia résztvevői juttattak el pénteken az MTI-hez.

 Hozzáteszik: elengedhetetlen, hogy a vízhasznosítási stratégia közmegegyezésen alapuljon. A víz nemzeti kincs, amelynek állami és önkormányzati tulajdonban való megőrzése a magyar érdek szempontjából létfontosságú cél, ezért vízügyi kérdésekben össze kell hangolni a nemzetstratégiai dokumentumokat – hívják fel a figyelmet a konferencia résztvevői nyilatkozatukban. 

Kormányzati és parlamenti feladat továbbá a víziközmű törvény megalkotása és elfogadása rövid időn belül, amely biztosítaná, hogy a víziközmű szolgáltatás árai ne helyi politikai érdekek szerint alakuljanak, hanem az uniós irányelveknek megfelelően szabályozottan fedezzék annak tényleges költségeit.

A nyilatkozat továbbá szorgalmazza, hogy  a vízfogyasztók körében és érdekében védjék a szolgáltatott ivóvízzel kapcsolatban kialakult közbizalmat, a víz presztízsét. Ugyanakkor folytatni kell a víz minőségének további javítását szolgáló beruházásokat – hangsúlyozzák. Fontos lenne elérni továbbá, hogy a szennyvizet ne hulladékként, hanem nyersanyagként kezeljék, hiszen ésszerű hasznosítással energiatermelésre, a mezőgazdaságban tápanyagpótlásra alkalmas, és mint ilyen, érték.

A 2008-ban indított “Kezünkben a jövőnk” konferenciasorozat második kiemelt témája a víz, a május 7-8-i budapesti konferencia és interaktív szakmai fórum fő törekvése a vízgazdálkodással, az ésszerű takarékossággal, a vízfelhasználás optimális kereteinek és módjának meghatározásával kapcsolatos kérdéskörök megvitatása volt, továbbá keretet és társadalmi platformot kívánt biztosítani az Európai Unió víz keretirányelv magyarországi társadalmi vitájának lebonyolítására is – olvasható a rendezvény honlapján.

Ajánlott tartalom

Üdítőzés környezetbarát módon – Megérkeztek a Microdrinkek!

A waterdrop® üdítőkockák kizárólag gyümölcsökből és növényekből állnak, segítségükkel pillanatok alatt természetes tápanyagokban és vitaminokban gazdag üdítőt varázsolhatunk az egyszerű csapvízből.