Világszerte évente mintegy 123 milliárd tonna szén-dioxidot nyelnek el a növények - derült ki a németországi Max Planck Biogeokémiai Intézet szakértőjének becsléséből.

A növények 123 milliárd tonna szén-dioxidot nyelnek el évente

Világszerte évente mintegy 123 milliárd tonna szén-dioxidot nyelnek el a növények – derült ki a németországi Max Planck Biogeokémiai Intézet szakértőjének becsléséből.

Christian Beer 10 ország kutatóinak segítségével számította ki azt a szén-dioxid-mennyiséget, amelyet a Föld vegetációja fotoszintézis révén évente elnyel. A szakemberek a Science című tudományos folyóirat internetes kiadásában számoltak be a kutatás eredményeiről.
A számítások végeredményének segítségével következtetni lehet arra, hogy az éghajlatváltozás miként alakítja a jövőben a karbon körforgását.
A legtöbb szén-dioxidot (34 százalékot) a trópusi erdők nyelik el, a szavannák 24 százalékkal veszik ki részüket, pedig az ilyen területek nagysága kétszerese az esőerdőkének.

A tudósok szerint a csapadéknak is nagy szerep jut: a lehulló eső jelentős befolyással van arra karbonmennyiségre, amelyet a növények fotoszintézisre “használnak”.
Az elemzések során a szakemberek a Föld minden tájáról beszerzett adatok nagy mennyiségével dolgoztak.

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.