Július negyedikétől lehet ismét jelentkezni az Otthon Melege program hűtőgép- és fagyasztócsere-pályázataira; a feltételek több ponton változtak, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok a többieknél két nappal hamarabb pályázhatnak.

A nyugdíjasoknak kedvez az Otthon Melege

Július negyedikétől lehet ismét jelentkezni az Otthon Melege program hűtőgép- és fagyasztócsere-pályázataira; a feltételek több ponton változtak, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok a többieknél két nappal hamarabb pályázhatnak.

Hasonlóan a korábbi évekhez, régiónként lehet pályázni, először az Észak-Alföldről; a legalább tízszázalékos energiamegtakarítást biztosító eszközök árának felét lehet elnyerni, a támogatás felső határa 45 ezer forint. Újdonság, hogy a nagycsaládosok és a nyugdíjasok a többieknél két nappal korábban pályázhatnak, és a pályázat félmilliárd forintos forráskeretét túljelentkezés esetén – mint az előző fordulóban is – megemelik.

A pályázat célja, hogy lehetőséget teremtsen a régi, korszerűtlen hűtőszekrények, fagyasztóládák, fagyasztószekrények cseréjére, és hogy olyan energiatakarékos berendezéseket szerezzenek be a jelentkezők, amelyek segítik a kiadások csökkentését, és energiahatékonyan működnek. Egy jelentkező az új, energiatakarékos berendezés 50 százalékát, maximum 45 ezer forintot kaphat.

Minden háztartás egy pályázatot adhat be. Az elbírást követően támogató okiratot kapnak a sikeresen jelentkezők, ezzel kell bemenni az üzletbe, és a megvenni a kiválasztott készüléket, a régi, kevésbé energiahatékony berendezést pedig le kell adni.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.

Egy hozzászólás

  1. Ez a nyugdíjas dolog szépen hangzik, viszont pont ők nem rendelkeznek a pályázat beadásához szükséges Ügyfélkapu-regisztrációval illetve elegendő számítógépes ismerettel a pályázat beadásához. Oké, meghatalmazással is lehet pályázni a nyugdíjas nevében, de aki tényleg rászorul, az általában kiesik ebből a “hálóból” is.
    A másik poén, hogy a “nyugdíjas” kitételt a vonatkozó paragrafus 1. és 2. bekezdésére korlátozzák, tehát valóban a “nyugdíj” fogalmával. Ez azért érdekes, mert a “rokkantnyugdíjas”-nak nem jár lépéselőny. Azzal a magyarázattal minősítették át a rokkantnyugdíj”akat “Rokkantsági ellátás” és “Rokkantsági járulék”-ra, hogy semmi pánik, ők ugyanolyan nyugdíjas státuszt kapnak mint a “valós” nyugdíjasok, csak nem a nyugdíjkasszából fizetik ki. Ugyanúgy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja, “Nyugdíjas Törzsszám”-mal rendelkeznek – de itt (is) le vannak sza.. izé.. felejtve a listáról.